Vijesti / Životni stil
Životni stil
VIDEO Kada početi vježbati nakon poroda?
Privatna arhiva

TRENING S IVANOM POSAVEC

VIDEO Kada početi vježbati nakon poroda?

Šest tjedana nakon poroda i kontrole kod ginekologa, žena je spremna za treniranje, a tu bih posebnu pažnju stavila na vraćanje rektusa u stanje prije poroda

Dijastaza rektusa je najnormalnije stanje trbušnog zida, nakon poroda i za očekivati je da je nastala nakon naglog širenja trbušnog zida, a zbog naglog rasta bebe unutar ženine utrobe. Kako bi beba imala mjesta, trbušni se mišići povlače u stranu i tako nastaje dijastaza rektusa.

Žene nakon poroda mjesecima, a neke čak i godinama mukotrpno rade na tome da se oni vrate na mjesto. Često je koncentracija treninga pogrešna pa shodno tome daje loše rezultate, oni se udaljavaju, a dijastaza postaje ženina noćna mora.

Vježbe za vraćanje trbušnog zida na njegovo mjesto i smanjenje dijasteze je potrebno sprovoditi već u rodilištu, ali neće biti kasno ako počenete kada dođete s bebom kući, na način da dubokim udisajima i izdisajima, aktivirate trbušne mišiće i opuštate trbušnu regiju, takvozvani core.

Na taj način pomoći ćete svojim mišićima u oporavku. Ne samo trbušnih mišića, već i dubokih mišića zdjeličnog dna. Strpljivo i marljivo čekajte da prođe vrijeme jer je i vrijeme potrebno kako bi se oni vratili.

Mišići trupa, a to su mišići trbuha, leđa, zdjelice i kukova, takozvani core je na početku trenažnog procesa najvažniji dio kojeg ćete aktivirati i raditi na jakosti tog područja. Nikada u tom periodu ne radite na jakosti bočnih trbušnih mišića, stoga su sve rotacije trupa, ruski tvistovi, bočni upori (neki ih baš preporučuju, ja nikako) ne preporučuju. Pustite da vrijeme i pametan trening odrade svoje. Pametan trening prije svega. 

Vrijeme vraćanja ovisi o genetici, tijeku trudnoće i samoj trudnoći, treningu prije ostvarene trudnoće i mnogim ostalim važnim čimbenicima. Dajte vremena tijelu, ne forsirajte dijete i rezultate, ne radite ništa što vam nije dobro, ni pod koju cijenu. 
Prošlo je malo više od dvije godine od mojeg poroda, a rodila sam carskim rezom, oporavak je trajao dugo, ali sam na tom putu bila vrlo strpljiva i disiplinirana. Iako sam sigurna da bi sada bila još i više.

Sve sam nadoknadila, sve sam sustigla, i ne nosim na leđima ni kilogram viška –od trudnoće. Isto tako preporučujem i vama, drage majke, opustite se, vrijeme leti ko' raketa, uživajte u bebicama, a za sebe ostavite pola sata na dan, odradite ovaj fantastičan i kompletan trening i vjerujem da će vam to puno značiti. Možda vam neće pomoći u skidanju kilograma, ali ćete odraditi jedan rehabilitacijski trening za vaš core, opustiti i pripremiti za sve zadaće koje vas čekaju.

Ako ste dobro organizirane, vježbale ste prije poroda i imate dopuštenje od svojeg ginekologa, možete već nakon šest tjedana krenuti u ozbiljan trening. Tako sam ja čekala da prođu puna dva mjeseca, osam tjedana i krenula s prvim treninzima. Trčanje od pet kilometara ispod trideset minuta, podizanje utega do maksimalnih trideset kilograma i generalno vraćanje u formu kroz sklekove, zgibove, sklopke itd.

Koncentrirajte se na;

1. Disanje –duboki udah i izdah u potpunom miru i tišini, aktivirajte mišiće trbuha i zdjeličnog dna i to radite svaki dan u nekoliko navrata po pet do deset minuta
2. Aktivacija trbuha kratkim podizanjem trupa x10 u 5 serija
3. Rameni most x20 u 5 serija
4. Leđna ekstenzija x10 u 5 serija
5. Zanoženje u položaju upora klečeći x15 svakom nogom u 5 serija
6. Plivanje suprotnom rukom nogom u položaju upora klečeći x10 svakon stranom u 5 serija

NAPOMENA:
Trening se preporučuje, no svakako je važno pratiti dijastazu i shodno tome vježbati. Sve akcije koje poduzimate, neka budu pod budnim okom trenera.
Žene nakon vaginalnog poroda s vježbanjem mogu početi već nakon punih šest tjedana, a one koje su rodile carskim rezom najranije dva puna mjeseca nakon.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video