Vijesti / Životni stil
Životni stil
Svakodnevna konzumacija jagoda može smanjiti rizik od demencije i ublažiti depresiju
Ilustracija

KAŽE NOVA STUDIJA

Svakodnevna konzumacija jagoda može smanjiti rizik od demencije i ublažiti depresiju

Zanimljivo...

Istraživači sa Sveučilišta u Cincinnatiju tvrde da bi svakodnevna konzumacija jagoda ljudima srednje životne dobi mogla pomoći smanjiti rizik od demencije, a njihova je studija nedavno objavljena u časopisu Nutrients. U 12-tjednoj studiji, 30 pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom koji su se žalili na blago kognitivno oštećenje zamoljeno je da se suzdrže od jedenja bobičastog voća, a svaki su dan uz doručak jeli dodatak prehrani u prahu. Polovica sudionika, u dobi od 50 do 65 godina, primila je prah s ekvivalentom jedne šalice jagoda, dok je druga polovica dobila placebo. Istraživači su im dalje pratili dugoročno pamćenje, raspoloženje i metaboličko zdravlje, a otkrili su da su oni iz skupine koja je uzimala prah od jagoda imali bolje rezultate na testu učenja popisa riječi, kao i značajno smanjenje simptoma depresije.

"I jagode i borovnice sadrže antioksidanse koji se nazivaju antocijanini, a koji su uključeni u niz zdravstvenih dobrobiti kao što su metabolička i kognitivna poboljšanja", rekao je profesor emeritus na Odsjeku za psihijatriju i bihevioralne neuroznanosti UC College of Medicine, Robert Krikorian.

"Epidemiološki podaci sugeriraju da ljudi koji redovito konzumiraju jagode ili borovnice imaju sporiju stopu kognitivnog opadanja kako stare", nastavio je. Krikorian je također primijetio i da jagode sadrže elagitanine i elaginsku kiselinu, za koje je utvrđeno da imaju protuupalna, antioksidativna, antimikrobna i antikancerogena svojstva.

"Osim što su sudionicima poboljšale kognitivnu funkciju, smanjile su i upale u mozgu. Izvršne sposobnosti počinju opadati u srednjim godinama, a višak trbušne masnoće, kao kod inzulinske rezistencije i pretilosti, teži povećanju upale u tijelu, pa tako i u mozgu”, objasnio je. "Iako smo sigurni da jagode dobro utječu na kognitivne funkcije i da smanjuju depresiju, buduća bi istraživanja trebala uključivati više sudionika i različite doze jagoda", rekao je Krikorian, a prenosi NY Times.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video