Vijesti / Životni stil
Životni stil
Nije samo frustrirajuće, nego može biti loše i za zdravlje: Evo što se dogodi ako dugo ne vodite ljubav
Ilustracija

DOBRO JE ZNATI

Nije samo frustrirajuće, nego može biti loše i za zdravlje: Evo što se dogodi ako dugo ne vodite ljubav

Nedostatak seksa može imati zdravstvene posljedice. I to ne one dobre.

Seks ima niz zdravstvenih prednosti, kao što je smanjenje stresa, olakšavanje spavanja i poboljšanje zdravlja srca. Upravo zato nedostatak seksa i intimnosti može pridonijeti usamljenosti, izolaciji, pa čak i kompromitirati vaš imunološki sustav. Ali što se zapravo događa s vašim tijelom kada prestanete imati seks, bez obzira na to imate li namjernu pauzu ili spletom okolnosti? Stručnjaci objašnjavaju što se može, a što se ne može dogoditi tijelu kad prolazite kroz razdoblje bez seksualnih odnosa, piše Insider

Nervoza napada

Seks ponekad služi kao ispušni ventil, a škotski se znanstvenici slažu da osobe koje apstiniraju od seksa teže podnose stresne situacije, poput javnog nastupa, za razliku od onih koji su imali odnos u protekla dva tjedna. Tijekom seksa mozak otpušta hormone sreće koji vas opuštaju, tvrde znanstvenici.

Muškarci, veće su vam šanse za razvoj raka prostate

Muškarci koji apstiniraju od seksa propuštaju zaštitu koju česta “upotreba” prostate pruža. U studiji predstavljenoj Američkoj urološkoj asocijaciji stoji kako muškarci koji često prakticiraju seks imaju 20 posto manje šanse za razvoj raka prostate. Razlog bi vjerojatno bio taj što se tijekom ejakulacije iz prostate uklanjaju potencijalno štetne tvari.

Oslabljen imunološki sustav

Manjak seksualnih aktivnosti može oslabiti vaš imunološki sustav te vam uskratiti sve benefite koje pruža. Kako prenosi prevention.com, znanstvenici iz Pensilvanije otkrili su kako osobe koje 2 puta na tjedan uživaju u seksu, uživaju i u 30 posto povećanog otpuštanja imunoglubina (IgA), koji je prva crta obrane organizma od virusa.

Nesigurnost u vezu raste

Bez seksa, malo je manje sreće, povezanosti i sigurnosti u partnera. Život bez seksa u braku može negativno utjecati na samopouzdanje pa se rađaju i sumnje u partnerovu vjernost. Kako biste izbjegli paranoje i eventualni prekid veze, držite se za ruke, ljubite se i poklanjajte neočekivane darove… Pokažite da vam je stalo i to će pomoći ponovnom zbližavanju s partnerom.

Muškarci, prijeti vam erektilna disfunkcija

Izbjegavate seks? Nemojte da to postane nešto što se mora… Naime, muškarci koji jako rijetko vode ljubav imaju dvostruko veće šanse da će doživjeti erektilnu disfunkciju, navodi se u studiji objavljenoj u Američkom magazinu za medicinska pitanja. Autor studije smatra da, s obzirom da je penis mišić, redovan seks može održati jaku erekciju baš kao što vježbanje može održati mišiće jakima.

Možete biti depresivni, ali ne iz očitog razloga

Žene češće padaju u depresivna stanja bez seksa, ali ne mora značiti da je baš nedostatak seksa uzrok depresiji. Studija objavljena u magazinu Arhive o seksualnom ponašanju otkriva kako žene čiji partneri koriste kondom mogu biti jednako depresivne. Znanstvenici smatraju da je to zbog određenih sastojaka sperme, poput melatonina, serotonina i oksitocina koji mogu direktno utjecati na ženino raspoloženje.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video