Vijesti / Životni stil
Životni stil
OBRATITE PAŽNJU Kosa vam je sve rjeđa? Ove stvari bi mogle biti uzrok!
Ilustracija

DOBRO JE ZNATI!

OBRATITE PAŽNJU Kosa vam je sve rjeđa? Ove stvari bi mogle biti uzrok!

Saznajte kako stres, prehrana, korištenje kemikalija za njegu kose, zlouporaba uređaja za oblikovanje kose i drugi čimbenici mogu oštetiti kosu te smanjiti njezinu gustoću i zdravlje...

Gubitak kose je šok i neizravno signalizira naše loše navike. Ako vam tjeme viri kroz kosu i konjski rep izgleda manje bujno nego prije, ovi savjeti su za vas. Iako geni i nasljedne osobine igraju ulogu u zdravlju vaše kose, vaše svakodnevne životne navike jednak su faktor.

Opadanje kose potpuno je normalno, ali ako je to svakodnevni proces, može biti pomalo problematično. Prema Američkoj akademiji dermatologa, prosječnom ljudskom biću ispadne oko 50-100 pramenova kose svaki dan. Ali više od toga može uzrokovati stanjivanje kose i gubitak volumena kose, piše Health Shots.

Saznajte kako stres, prehrana, korištenje kemikalija za njegu kose, zlouporaba uređaja za oblikovanje kose i drugi čimbenici mogu oštetiti kosu te smanjiti njezinu gustoću i zdravlje.

Toplina: Svakodnevno korištenje sušila za kosu uzrokuje krhkost kose i može uzrokovati njezino lomljenje i ispadanje. Čuvajte se i boja, relaksatora i sprejeva za kosu, koji mogu dovesti do sličnih posljedica ako se pretjerano koriste.

Lijekovi: Korištenje ili zlouporaba određenih lijekova može uzrokovati gubitak kose: razrjeđivači krvi, lijekovi protiv akni bogati vitaminom A, anabolički steroidi ili lijekovi za artritis, depresiju, giht, srčane probleme ili hipertenziju samo su neki od lijekova koji bi mogli imati takav učinak. među nuspojavama.

Željezo: Gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom željeza koje je neophodno za održavanje zdrave kose. Ako je uzrok željezo, također možete primijetiti lomljive nokte, žutu ili blijedu kožu, otežano disanje, slabost i ubrzan rad srca.

Nedostatak proteina: Nedostatak proteina može uzrokovati gubitak kose kao zaštitni odgovor tijela, usmjeren upravo na očuvanje već pohranjenih proteina. Povećanje unosa proteina kroz hranu poput mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, sjemenki i graha može biti rješenje.

Stres: Stres može uzrokovati gubitak kose: tijelo je posebno pogođeno i mogu biti pogođeni folikuli dlake.

Trudnoća: Tijekom trudnoće hormoni djeluju na očuvanje kose, čineći je debljom; na kraju trudnoće, ovaj učinak je obrnut i postoji tendencija smanjenja kose. U roku od nekoliko mjeseci (između tri i šest) situacija bi se trebala vratiti u ravnotežu.

Poremećaj prehrane: Poremećaji prehrane, poput anoreksije i bulimije, mogu uzrokovati gubitak kose. To se događa jer tijelo ne prima hranjive tvari potrebne za rast i održavanje zdrave kose.

Intervencija smanjenja težine: Operacija smanjenja tjelesne težine može imati neželjene posljedice na kosu: ako je razina cinka preniska, može se dogoditi da se nakon barijatrijske operacije neki pramenovi izgube. To se može popraviti dodacima cinka.

Previše intenziteta: Gubitak kose može biti uzrokovan korištenjem previše šampona ili prejakim četkanjem, osobito kada je kosa mokra. Čuvajte se i prečvrstih pletenica koje mogu uzrokovati lomljenje kose.

Pušenje: Pušenje je štetno za zdravlje, dobro je poznato, ali i za kosu. Toksini u dimu cigareta mogu uništiti folikule dlake i spriječiti rast i ostanak kose na glavi.

Najnovije

Reci što misliš!