Vijesti / Životni stil
Životni stil
RODITELJSKI KUTAK Na početku školske godine se planira kraj
Anita Vadas

PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Na početku školske godine se planira kraj

Obično se i učenici i roditelji u svibnju sjete na ocjene koje će dijete imati na kraju i onda nastane panika

Da biste izbjegli paniku te da dijete naučite organizaciji učenja i planiranju uspjeha, podučite ga tome sada na početku nastavne godine.

Mnogim roditeljima su još uvijek bitne ocjene umjesto vještine učenja i organizacije koje će djetetu trebati čitav život. U odrasloj dobi te nitko ne pita koliko si imao iz matematike, likovnog ili povijesti, ali tebi puno znači ako znaš organizirati vlastito vrijeme ili pak svoj posao.

Roditelji obično podrazumijevaju da će se dijete samostalno znati organizirati i da je prirodno da zna sebi kvalitetno isplanirati dan. No, praksa pokazuje da dijete to ne zna i većina djece ne zna odakle bi krenula. I zato, provjerite sa svojim djetetom kako mu ide organizacija i planiranje. 

Evo kako!

Nabavite planer ili nabavite djetetu za radni stol listove s danima u tjednu ili 
tjednima. Sjednite s djetetom i isplanirajte dan i tjedan. Upišite vrijeme od kad do kad ima koje obaveze i obavezno svaki dan u isto vrijeme isplanirajte vrijeme učenja. 

Podučite dijete što je rutina te da je važno da uči svaki dan u isto vrijeme te će 
već kroz nekoliko tjedana razviti naviku učenja pa ga tako neće trebati svakodnevno iznova i iznova motivirati. S vremenom mozak radi za dijete jer što je navika ukorijenjena to je djetetu lakše. No, da bi do toga došlo, potrebno je tri mjeseca svakodnevno učiti, bez iznimke. 

Dogovorite s djetetom da svaki dan uči ono što je taj dan ili dan ranije imalo u 
školi. Objasnite što je kampanjsko učenje a što redovito učenje. Poanta učenja nije da dijete uči dan prije ispita hrpu sadržaja već da uzme dovoljno vremena i uči redovito te učenje svede na svakodnevno ponavljanje već naučenih sadržaja. Da bi to dijete shvatilo, potrebno je s njim proći to kroz nekoliko tjedana i mjeseci odnosno sve dok ono samostalno ne počne tako prakticirati učenje. 

To što vi kao roditelji tjerate dijete da to radi a ne djeluje u praksi, to samo znači da vaše dijete doista ne zna KAKO i da vapi za pomoć i vašu podršku.
Tek mali postotak djece se rodi s prirođenim organizacijskim vještinama. Ostali to moraju naučiti. Dok imamo i neke kojima je to slaba strana te im treba čak više vremena i vaša pomoć. Nisu svi za sve.

Kada stvarate djetetu rutinu i učite ga organizaciji, tada i vikend treba biti 
podređen tome odnosno, vikendom treba dijete naučiti kako da nadoknađuje ono što kroz tjedan ne stigne. Sve dok nije stvorena navika, dijete treba svakodnevno raditi na tome. I u tome i vi i dijete trebate biti dosljedni.

Mnoga djeca uče samo ono što imaju po rasporedu sati, ne shvaćajući da će im u nekim danima biti previše i neće sve stići a neke dane neće imati ništa. Tome ih treba podučiti da shvate da si prebacuju predmete one dane kada imaju manje za učiti. Nema slobodnih dana kada se radi. Može se eventualno skratiti vrijeme učenja za pola sata ali važno je da shvate da svaki dan trebaju imati obavezu ponavljanja sadržaja za kroz tjedan a ne nužno za dan koji slijedi. 

Za mozak je važno da se sadržaji ponavljaju više puta zato je bitno da dijete
izbjegava učiti neposredno prije ispita te da se djetetovo učenje svede na to da svakodnevno ponavlja one stare sadržaje a uči nove. I tako iz dana u dan. Što češće ponavlja to će više sadržaja biti spremljeno u dugoročnu memoriju i duže će ostati u sjećanju. Osim toga, lakše je ponavljati svaki dan malo nego u jednom danu naučiti 10-ak sadržaja odjednom i ne ih stići ponoviti. 

Nemojte čekati da se zaredaju lošije ocjene. Krenite već danas kako biste u završnici slavili svoje uspjehe. Osim toga, sve navike koje dijete sada stekne i vještine koje ga podučite, koristit će mu i u idućoj školskoj godini. Tako da počnite što ranije.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!
Vaša Anita V. 

Najnovije

Reci što misliš!