Vijesti / Životni stil
Životni stil
Tijekom noći se budite točno u određeno vrijeme? Možda imate problema s ovim organom...
Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

Tijekom noći se budite točno u određeno vrijeme? Možda imate problema s ovim organom...

U kombinaciji s vrlo visokom razinom aktivnosti melatonina, poremećena je ravnoteža hormona potrebna za dobar san, a rezultat tog procesa lakše je buđenje...

Ako se mučite nakon što se probudite i vrlo teško ponovno zaspite u periodu oko 3 i 4 sata ujutro, riječ je o pojavi koja ima medicinsko objašnjenje i povezana je s hormonima. Tijekom noćnog sna, naš organizam oko 3 ili 4 ujutro dolazi na svojevrsnu prekretnicu, piše Turning Pointe.

Tjelesna temperatura u to vrijeme počinje rasti, smanjuje se nagon za spavanjem (jer smo već dobar dio noći spavali), lučenje melatonina (hormona spavanja) doseglo je vrhunac, a razine kortizola (hormona stresa) rastu kako se tijelo priprema za početak dana. U kombinaciji s vrlo visokom razinom aktivnosti melatonina, poremećena je ravnoteža hormona potrebna za dobar san, a rezultat tog procesa lakše je buđenje.

Osim toga, tada je dotok krvi u mozak malo smanjen u određenim područjima jer zapravo bismo trebali spavati. Nakon što se probudimo u to vrijeme jako smo osjetljivi na negativne emocije. Tijekom ove faze ne samo da se lakše budimo noću, već nam je teže ponovno zaspati jer nam se u glavi počinju rojiti teške misli, brige...

Razdoblje između 3 i 4 sata noću stručnjaci koji se bave istraživanjem sna nazivaju i 'vučjim satom'. Ovaj izraz vjerojatno dolazi iz antičkih vremena i odnosi se na gluho doba noći, kada nitko nije budan osim - vukova.

Psihologinja dr. Alexa Kane kaže da ako se probudimo noću i počnemo osjećati zabrinutost, tjeskobu ili frustraciju, vjerojatno smo aktivirali svoj simpatički živčani sustav, svoj sustav 'bori se ili bježi'. "Kada se to dogodi, vaš mozak prelazi iz stanja mirovanja u stanje budnosti. Vaš um može početi 'juriti', a otkucaji srca i krvni tlak mogu porasti", kaže.

Zbog toga je puno teže opet utonuti u san. Ova reakcija na stres može dovesti do nesanice i potpunog poremećaja spavanja. Redovito buđenje noću također može biti simptom apneje u snu. Ako imate ovaj poremećaj, to znači da povremeno prestajete disati tijekom spavanja. Osim što utječe na san, apneja za vrijeme spavanja može poremetiti srčani ritam i smanjiti dotok kisika u tijelo. Ako i vi imate ovaj iscrpljujući problem s buđenjem usred noći, nakon čega ne možete zaspati, evo kako ga možete sami riješiti: 

Nemojte gledati na sat: Bitno je biti opušten i nikako ne gledati na sat jer će vas to još više razbuditi. Naravno, čim se probudimo, prvo što napravimo je da instinktivno pogledamo na sat i vidimo koliko još sna imamo prije nego što zazvoni alarm. Jedino što možemo napraviti je da se opustimo jer ako počnemo razmišljati o tome da ne možemo zaspati, ta misija postaje zbilja nemoguća.

Primijenite tehnike opuštanja: Dobra metoda za opuštanje i ponovno pronalaženje smirenosti tehnika je disanja 4-4-4. Da biste to učinili, udahnite oko četiri sekunde, zadržite dah četiri sekunde i ponovno izdišite četiri sekunde. Najkasnije nakon nekoliko krugova bit ćete osjetno smireniji, a možda ćete i utonuti u san.

Prošećite sobom: Ako ništa ne uspijeva, onda je bolje ustati. Međutim, što je moguće sporije i opreznije. Najbolje je jednako polako popiti čašu vode i možda sjesti na kauč. Ne biste trebali paliti previše svjetla da ne biste potpuno razbudili organizam. Također izbjegavajte mobitel ili laptop osim ako nemaju noćni način rada s filtrom plavog svjetla, nježnijim za oči.

Ne vraćajte se u krevet dok niste umorni: Ovo je vrlo važno: ne vraćajte se odmah u krevet samo zato što ste frustrirani i želite spavati. Ovo je začarani krug, jer u ovakvom raspoloženju teško da ćete se odmoriti. Stoga se nemojte vraćati u krevet dok niste stvarno umorni i pospani.

Ako ništa ne pomaže, čitajte: Sve ste isprobali i ništa ne pomaže, a u glavi vam se sve više roje loše misli i brige zbog kojih je svaka pomisao na spavanje još dalje? Onda prestanite pokušavati zaspati. Stručnjaci savjetuju da nakon 15 do 20 minuta učinite nešto drugo. Možda će pomoći to da upalite svjetiljku na noćnom stoliću i zaokupite misli nekim laganim štivom.

Najnovije

Reci što misliš!