Vijesti / Životni stil
Životni stil
Stručnjak objasnio zašto iz vrta ne treba počupati sav korov
Ilustracija - Pixabay

KORISNO

Stručnjak objasnio zašto iz vrta ne treba počupati sav korov

Maslačak, na primjer, privlači 90 različitih vrsta pčela i 25 vrsta leptira.

Prije nego sa svog travnjaka počupate dosadne maslačke i djetelinu, možda biste trebali razmisliti o insektima koji se njima hrane, rekao je dr. Anton Rosenfeld iz hortikulturne organizacije Garden Organic.

"Mnoge su biljke koje čine korov stvarno dobar izvor peludi i nektara", kaže Rosenfeld.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Moramo zauzeti drugačiji pogled na korov. Postali smo previše uredni i postoji opasnost da upotrebom herbicida smanjujemo bioraznolikost u našim vrtovima koji postaju ekološke pustinje.”

Nektar je inače, objasnio je izvor energije i šećera za razne insekte uključujući i pčele, dok im pelud daje potrebne bjelančevine – a maslačak je pri samom vrhu po proizvodnji peludi. Zato dr. Rosenfeld savjetuje:

Razmislite koje biljke spadaju u korov

“U korov spadaju i neki od najvećih proizvođača nektara kao što je npr. čičak, maslačak i kopriva pa pokušajte u svojim vrtovima ostaviti barem manji dio."

Maslačak

“Maslačak je idealan za mnoge insekte jer ima jako dug period cvatnje. Cvjeta rano kada još nema puno druge hrane i nastavlja sa cvjetanjem sve do jeseni. Uz to, privlači 90 različitih vrsta pčela i 25 vrsta leptira i četvrti je najveći proizvođač nektara među biljnim vrstama.

Kopriva

Izvrsna je za sve insekte biljojede i predstavlja vrijedno stanište nekim vrstama leptira.

Djetelina

Djetelina premošćuje važnu 'rupu' u prehrani insekata u kasno ljeto, proizvodeći pelud i nektar kad mnoge druge vrste već završe sa cvatnjom, a posebno je dobra za medonosne pčele i bumbare. 

Mačja trava

Ova je trava ljeti i zimi važno utočište za insekte poput leptira, pčela i bubamara pa dio nje u vrtu ostavite nepokošen, kako biste im pomogli, savjetuje stručnjak.

Šumska krasuljica

Često viđena na seoskim šetnjama, ova trava pruža dobru hranu muhama i općenito privlači kukce s kratkim jezikom, a rano cvjetanje u svibnju i lipnju čini ga privlačnim i za pčele i za parazitske ose.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.