Vijesti / Životni stil
Životni stil
Možete li podgrijati povrće? Nije najpametnije, ali ovako ćete to učiniti najsigurnije
Ilustracija

DOBRO JE ZNATI

Možete li podgrijati povrće? Nije najpametnije, ali ovako ćete to učiniti najsigurnije

Povrće se može pripremati na mnogo načina, primjerice kuhati, pržiti, peći na roštilju i tako dalje. No podgrijavanje povrća je drugi par rukava i s tim treba biti oprezan...

Bez obzira na to kuhate li ga, pržite ili pečete u pećnici ili na roštilju, podgrijavanje termički obrađenog povrća u pravilu treba izbjegavati. Ako ga i odlučite malo ugrijati, nemojte pretjerati jer zagrijavanje povrća poput špinata, mrkve, repe ili celera može nitrate iz njih pretvoriti u potencijalno opasne toksine.

Postoji ipak, piše The Sun, nekoliko načina da to izbjegnete s pečenim povrćem i povrćem skuhanom na pari.

Zagrijavanje pečenog povrća

Najbolji način za njegovo zagrijavanje je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na tavi. Ako koristite pećnicu, povrće složite na pleh prekriven papirom za pečenje i raširite komade da zadrže začine i svoje sokove.

Povrće zatim prelijte s malo maslinovog ulja da bude vlažno i grijte četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C.

Zagrijavanje prženog povrća

Ako za podgrijavanje povrća koristite štednjak, postupak je sličan.

Povrće stavite u tavu s neprianjajućim dnom i zagrijte na malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri kako ga ulje ne bi opeklo. Za bolji mu okus možete dodati i malo maslaca, a kad počne 'cvrčati', maknite ga s vatre i poslužite.

Povrće kuhano na pari

Povrće kuhano na pari je,  za razliku od pečenog, najbolje podgrijati u mikrovalnoj pećnici; samo pazite da temperatura ne bude veća od 75°C.

Zamotajte skuhano povrće u foliju da zadrži hranjive tvari i sokove, a kako se brzo zagrije bolje je ne koristiti pećnicu. Foliju s povrćem stavite u mikrovalnu, na dvije do tri minute, pa izvadite iz folije i poslužite.

Ako za zagrijavanje kuhanog povrća ipak želite koristiti štednjak također mu dodajte malo maslinovog ulja, te malo soli i papra i promiješajte ga dok se grije na srednje jakoj vatri. Uz to, važno ga je s vremena na vrijeme protresti da se ne zalijepi za tavu ili lonac.

Koliko se puta povrće može grijati?

Podgrijavanje povrća je bolje potpuno izbjegavati, a ako ga već grijete nemojte to raditi više od jednog puta. Povrće koje je ostalo nakon obroka u hladnjaku možete držati do tri dana, nakon čega počinje pljesniviti.

Najnovije

Reci što misliš!