Vijesti / Životni stil
Životni stil
VIDEO Vježbe s girjama
Fitness studio FitLife

FITNESS STUDIO FITLIFE

VIDEO Vježbe s girjama

Neka svaki trening za vas predstavlja fizičko i psihičko opuštanje

Vježbanje je neophodno za zdrav život. Ne brinite, ako kod kuće nemate girju, možete ovaj trening odraditi i bučicama. Sada kada smo ustanovili da za odraditi trening, izgovor ne postoji, krenimo na posao. Prije glavnog djela treninga potrebno se dobro pripremiti.

Ta priprema obuhvaća adekvatno zagrijavanje kao početak treninga, pa razgibavanje koje radimo neposredno prije glavnog djela treninga, a sve kako bi mišići bili dovoljno spremni za daljnje akcije, te kako ne bi došlo do nepotrebnih povreda. Iako se tu ne radi o nekim teškim povredama, svejedno je potrebno dobro pripaziti na kretnje lokomotornog sustava i adekvatnu pripremu. Kod zagrijavanja izvodimo kružnice, fleksije, lagane ekstenzije i rotacije, a posebno pazimo na to da pokreti tijela nisu prenagli i pregrubi.

Adekvatno zagrijavanje traje od pet do osam minuta, zatim odmah, bez prekida, kako se ne bismo natrag ohladili, prelazimo na razgibavanje. To činimo tako da kretnje i vježbe iz glavnog djela treninga napravimo u manjim amplitudama i ponavljanjima, a sve kako bismo tijelo pripremili upravo za to što će raditi. Često spadaju skokovi, ako ste zdravi, čučnjevi težinom vlastitog tijela, hodanje rukama u položaj upora, puzanje, lateralni iskoraci i kretnje i slično. Jednom kada ste tijelo pripremili na ovakav način, možete početi s glavnim djelom treninga bez straha da ćete se ozlijediti. Trening će tako biti siguran i učinkovit.

Jednako tako je važno trening i završiti. Tu smo posebno pažljivi jer kod istezanja ne smijemo raditi nagle trzajne kretnje koje bi mogle taj još topli mišić rastegnuti do mjere kada pretjeramo, što na koncu danima nakon treninga osjećamo kao nelagodu. Lagano, uz kontrolu dubokog daha, istežete mišićna vlakna na način da udaljite polazište i hvatište mišića, držite položaj između trideset i četrdeset sekundi te lagano popuštate i krećete na drugi. Na taj ćete način treninga završiti s olakšanjem i dalje nastaviti s svakodnevnim zadaćama bez nepotrebnog stresa. Neka svaki trening za vas predstavlja fizičko i psihičko opuštanje.

Trening – vježbe izvodite svaku po trideset sekundi s odmorom između svake vježbe od deset. Napravite nekoliko serija, od pet do sedam.

- veslanje u pretklonu
- sklek s rukama na povišenju
- rumunjsko lateralno mrtvo dizanje
- iskorak prema iza (prvo jedna pa druga strana/noga)
- rameni naizmjenični potisak
- zamah s obje girje istovremeno

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!