Vijesti / Životni stil
Životni stil
Osam trikova za čišćenje kreveta: Poželjet ćete da ste ih saznali ranije!
Ilustracija

JESTE LI ZNALI?

Osam trikova za čišćenje kreveta: Poželjet ćete da ste ih saznali ranije!

Jeste li znali da jastučnice treba mijenjati češće nego navlake za poplun?

U prosjeku 26 godina svoga života provedemo u našim krevetima, tako da je sigurno da će se naši madraci i pokrivači zaprljati. Ako toliko vremena provodimo u krevetu, očito želimo da on bude što čišći i svježiji. Jeste li znali da svoj madrac možete očistiti sodom bikarbonom? Da biste stvarno dubinski očistili svoj madrac, što je potrebno učiniti najmanje dva puta godišnje, pospite sodu bikarbonu po madracu i ostavite da odstoji 2-3 sata. Nakon što to vrijeme istekne, sodu bikarbonu jednostavno uklonite usisavačem. Soda bikarbona pomoći će dubinskom temeljitom čišćenju madraca uklanjanjem znoja i neugodnih mirisa koji se s vremenom utapaju u madrac, prenosi Metro.

Nikada nemojte pospremati krevet čim se probudite

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Je li pospremanje kreveta čim ustanete dio vaše jutarnje rutine? Ako je tako, trebali biste prestati. Oko 80 posto kućnih grinja sastoji se od vaše vlastite mrtve kože, što znači da ih uvijek proizvodite čak i dok spavate. Grinje vole toplinu vašeg kreveta, stoga biste ujutro trebali ostaviti pokrivače na 30 minuta da se prozrače i ohlade, prije nego što pospremite krevet. To će smanjiti šanse da se grinje zadrže u vašim plahtama.

Redovito perite jastuke

Sve u vašem krevetu mora biti očišćeno u jednom trenutku. To uključuje predmete koje zapravo ne dodirujete. Trebali biste nastojati prati jastuke barem tri puta godišnje jer oni upijaju sav vaš znoj, prašinu i kožu.

Koristite proizvode za njegu kože i tijela 30 minuta prije spavanja

Posteljinu biste trebali skinuti i oprati jednom tjedno. Ako to nije moguće, postoje stvari koje možete učiniti kako bi vaša posteljina bila svježa, a koje su na neki način očite, kao što je ne jesti u krevetu i ne dopustiti svojim ljubimcima da uđu u vaš krevet. Ali, jedno o čemu možda niste razmišljali jest korištenje proizvoda za njegu kože i tijela najmanje 30 minuta prije spavanja, tako da ih vaša koža upije umjesto posteljine.

Jastučnice treba mijenjati više od navlake za poplun

Vaša jastučnica može zadržati prljavštinu, znoj i proizvode koje stavljate na kožu prije spavanja. Treba ih prati češće nego navlake za poplun – otprilike dva puta tjedno, tako da nakon dugog dana legnete na svježe i mirišljave jastučnice.

Navlake za poplune treba prati na 60 stupnjeva

Posteljinu (i ručnike, usput) trebali biste prati na 60 stupnjeva. Ovo je preporučena temperatura za uništavanje klica. Međutim, morat ćete kombinirati ovo pranje s dobrim deterdžentom kako biste zaštitili svoju posteljinu i održali je dodatno mekom.

Ako spavate u donjem rublju, perite ga na 60 stupnjeva

Sigurno je nositi donje rublje u krevetu, no preporučuje se da perete donje rublje na 60 stupnjeva kako biste spriječili širenje klica. Korišteno donje rublje može sadržavati mikrobe koji mogu uzrokovati infekcije mokraćnog sustava. Ne želite da se te vrste mikroba motaju oko vaše posteljine, zar ne?

Ne perite pidžamu svaki dan

Ako pidžamu nosite dulje vrijeme, primjerice ako radite od kuće i cijeli dan ste u njoj, najbolje ju je tretirati kao odjeću koju treba prati svakodnevno. No, ako ju odmah ujutro presvučete, možete je nositi nekoliko noći.

Navlaka za madrac ne štiti vaš madrac od grinja

Iako navlake za madrace mogu zaštititi vaše madrace od mrlja, prolijevanja i drugih tvari, oni ne čine vaš krevet imunim na dosadne grinje. Ili bilo koji drugi alergen u tom slučaju. Stoga je važno čistiti svoj madrac svakih šest mjeseci.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.