Vijesti / Životni stil
Životni stil
Iduća godina idealna je za spajanje godišnjeg odmora s praznicima, evo kada se možete najviše odmoriti
Ilustracija

praznici i blagdani

Iduća godina idealna je za spajanje godišnjeg odmora s praznicima, evo kada se možete najviše odmoriti

Lipanj uvijek donosi lijepe prilike za produljeni odmor.

Hrvatska ima 14 neradnih dana i blagdana, koji  mnogima omogućavaju da se tokom godine odmaknu od posla i radnog mjesta i mimo uobičajenih godišnjih odmora.  

U godini koja je pred nama praznici  i blagdani su se tako posložili da su idealni za spajanja s prethodnim ili narednim vikendom, s kojima se uz koji potrošeni dan godišnjeg odmora može dobiti dulje pristojno slobodno vrijeme.  

Prosinac 2022. nije u tom pogledu dobro pao jer su i Božić i Nova godina u nedjelju, tako da se već ponedjeljak 2. siječnja moraju vratiti na posao svi koji nisu sačuvali nekoliko dana godišnjeg za kraj godine.

Tko je sačuvao četiri dana godišnjeg spajanjem Božića i Nove godine može dobiti pristojnih deset dana odmora, pod uvjetom da su mu vikendi neradni.  

Prvi tjedan 2023. godine, u kojemu ćemo se svi uhodavati sa novom valutom i premetati kovanice po džepovima, ima  četiri radna dana,  kao uvod u dobru godinu jer su Sveta tri kralja u petak.  

Nakon toga slijedi dugo tromjesečno razdoblje bez pauza i dodatnog odmora,  sve do Uskrsa, koji je iduće godine 9. travnja, kada zbog školskih praznika godišnje odmore rado uzimaju roditelji školske djece.  

Praznik rada 1. svibnja bit će u ponedjeljak te će produljiti vikend dok je Dan državnosti 30. svibnja u utorak te je idealan  da se 'ukrade' bar jedan dan godišnjeg odmora i skokne na četiri dana do mora. Lipanj uvijek donosi lijepe prilike za produljeni odmor, Tijelovo 8. lipnja je u četvrtak, kao i Dan antifašističke borbe 22. lipnja te se s jednim danom godišnjeg uz oba datuma mogu dobiti po četiri dana odmora.

Srpanj je slobodan od takvih kombinatorika, no tada kreće masovno korištenje godišnjih odmora, a nitko od zaposlenih ne može imati manje od četiri tjedna odmora. Najčešće se godišnji kreće oko 30 dana, s tim da se vikendi ne računaju u dane godišnjeg.

Dan pobjede 5. kolovoza će biti u subotu  (slično kao i Dan sjećanja na žrtve rata 18. studeni), pa i od njega ništa, ali je Velika Gospa u utorak pa svima koji se vraćaju na posao iza Gospe donosi dva dana dodatnog uživanja produlji li se godišnji i na ponedjeljak.

Mnoge tvrtke uvode kolektivne godišnje upravo  u razdoblju od 1. kolovoza do Gospe jer su slično naštimane i tvrtke diljem u Europe. Dan svih svetih 1. studenog je u srijedu.  Božić iduće godine pada u ponedjeljak, slično kao i Nova godina te zbog vikenda na koji se naslanja donosi više dana za odmor i pripremu slavlja.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.