Vijesti / Životni stil
Životni stil
Ne možete se riješiti mrlja od laka za nokte? Isprobajte ovih nekoliko metoda
Ilustracija

BRZO I JEDNOSTAVNO

Ne možete se riješiti mrlja od laka za nokte? Isprobajte ovih nekoliko metoda

Aceton će na nekim površinama učiniti više štete nego koristi, primjerice na materijalima kao što su koža, tvrdo drvo i tapecirani namještaj, no postoji nekoliko prirodnih rješenja...

Lak za nokte brzo se suši i jako je pigmentiran pa ga je teško ukloniti s kućanskih površina. Odstranjivač laka, odnosno aceton, jedan je od načina da ga skinete s određenih predmeta, ali za neke obojene materijale i osjetljive tkanine može biti previše jak. Ipak, postoji nekoliko prirodnih rješenja za uklanjanje mrlja od laka za nokte i vrlo su jednostavna. Kako piše Express, aceton će na nekim površinama učiniti više štete nego koristi, primjerice na materijalima kao što su koža, tvrdo drvo i tapecirani namještaj.

Za čišćenje svježih mrlja od laka na tvrdom drvetu preporučuje se korištenje šećera. Jednostavno pospite šećer po mrlji dok je još mokra, a grudicu koja se stvori možete lako pomesti ili usisati i nema potrebe za ribanjem. Osim šećera, za ovo možete koristiti i sodu bikarbonu. Ako se mrlja od laka na podu već osušila prvo ćete ju ipak morati strugati prstima ili tupim nožem za maslac ali pripazite da ne ogrebete pod. Keramičke pločice dće obro će reagirati na aceton ako se sve brzo obriše i aceton ne stoji dugo i uđe u njih. Prvo istrljajte područje acetonom, a zatim nekoliko puta pločice operite vodom kako biste bili sigurni da kemikalija nije ostala. Na drugim, osjetljivim podovima ne biste trebali koristiti aceton već četku s mekom dlakom i otopinu praška za pranje rublja ili deterdženta i vode. Isperite područje i ostavite da se osuši.  Tapecirani namještaj nije lako oprati pa ćete morati brzo reagirati na prolijevanje i mrlje. Osušeni lak teže se uklanja s osjetljivih tkanina, no blagi sapun za posuđe i malo vode trebali bi pomoći. Napravite razrijeđenu otopinu sapuna i vode u omjeru jedan naprema četiri i umočite u nju bijelu krpu. Polako ju trljajte po mrlji, okrečući krpu kako bi čista strana dodirivala tkaninu. Za tvrdokornije mrlje upotrijebite četkicu za zube. Na kraju samo ostavite da se osuši na zraku, a zatim obrišite dio tkanine u suprotnom smjeru. Ista metoda može se koristiti i na tepisima. Na kožnim biste površinama prvo trebali tupim nožem ili špatulom ukloniti lak pa pomiješajte bijeli ocat i maslinovo ulje, u omjeru 1:2, i umočite staru četkicu za zube u otopinu. Nježno trljajte smjesu na mrlju dok se ne počne ljuštiti pa obrišite s još malo bijelog octa kako bi ostalo stvarno čisto.

Najnovije

Reci što misliš!