Vijesti / Životni stil
Životni stil
Ujutro se prvo tuširate vrućom vodom i pijete kavu? Takve vas navike čine još umornijima, kažu stručnjaci
Ilustracija

IZBJEGAVAJTE IH

Ujutro se prvo tuširate vrućom vodom i pijete kavu? Takve vas navike čine još umornijima, kažu stručnjaci

Još jedna od greški koju mnogi rade kada se probude je provjeravanje telefona, a stručnjaci kažu da tako ne dajete svom umu vremena da se postupno probudi...

Neki ljudi su jutarnje osobe, dok drugi ujutro mrze cijeli svijet, a bez obzira kojem tipu pripadate, sigurno imate svoju jutarnju rutinu. No, jeste li znali da vas neke stvari koje radite ujutro mogu učiniti umornijima i razdražljivijima? Kako piše The Sun, stručnjaci iz Joy Home Remedies otkrili su osam stvari koje možda radite kao dio svoje jutarnje rutine, a koje mogu imati negativan utjecaj na vaš dan.

Odgađate alarm

To je nešto što svi radimo često, no prema stručnjacima, ne bismo to trebali raditi. Naime, ako pritisnete odgodu alarma i vratite se u san, započinjete ciklus spavanja koji nećete moći završiti, što znači da ćete se možda probuditi umorniji nego što ste bili kada se alarm prvi puta oglasio.

Provjeravate telefon čim se probudite

Nije iznenađujuće da je mnogima to prva stvar koju naprave kada otvore oči, pogotovo ako mobitel koristite i kao alarm. Međutim, stručnjaci kažu da biste trebali izbjegavati provjeravanje mobitela čim se probudite jer trebate svom umu dati vremena da se postupno probudi. Također, provjera društvenih mreža i e-maila može vas dovesti u paniku prije nego što je dan uopće i počeo kako treba.

Zaboravljate se istegnuti

Vaši mišići i zglobovi se mogu ukočiti dok spavate, što znači da kada ujutro ustanete, može biti teško pomicati neke dijelove tijela, a možete osjetiti i trnce u mišićima. Nekoliko minuta istezanja ujutro, pomoći će vam olabaviti sve zategnute mišiće, poboljšati cirkulaciju i pomoći vam da se osjećate puni energije.

Prvo pijete kavu

Pijenje kave ujutro još je jedna greška koju mnogi rade kada se probude. Između 8 i 9 ujutro vaše će tijelo proizvoditi višu razinu kortizola, hormona koji regulira energiju, a pijenje kave prije ili tijekom tog vremena, može učiniti da se osjećate tjeskobno.  Također, može poremetiti proizvodnju kortizola u vašem tijelu, pa se poslijepodne možete osjećati izrazito umorno. Stručnjaci savjetuju da, umjesto s kavom, dan započnete sa čašom vruće vode s limunom.

Ne jedete zdrav doručak

Mnoge popularne namirnice za doručak, poput čokoladnih pahuljica, vafla i palačinki, pune su ugljilohidrata i šećera koji i nisu baš najbolja stvar za jesti ujutro, jer vam neće dati potrebnu energiju. Umjesto toga, pokušajte imati uravnotežen doručak pun proteina, voća i povrća.

Tuširate se toplom ili vrućom vodom

Stručnjaci preporučuju da tuširanje toplom i vrućom vodom ostavite za navečer, a ne ujutro. Toplina signalizira vašem tijelu da je vrijeme da opustite mišiće i odmarate se, što nećete raditi ujutro kada se spremate za posao. Ako se tuširate ujutro, pametnije je koristiti mlaku ili hladnu vodu.

Spremate se u mračnoj sobi

Boravkom u mračnoj prostoriji signalizirate tijelu da je još uvijek noć, što znači da ćete dulje ostati pospani, a to ne želite. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video