Vijesti / Životni stil
Životni stil
Perete zube ujutro i navečer ili više puta dnevno? Stomatolozi otkrili kako je najbolje
Ilustracija / Pixabay

DA SE SPRIJEČE KARIJES I BOLESTI

Perete zube ujutro i navečer ili više puta dnevno? Stomatolozi otkrili kako je najbolje

Ako se zubi ne peru, bakterije u plaku mogu izazvati eroziju cakline, što s vremenom može uzrokovati i stvaranje karijesa, pa čak i razvoj gingivitisa, kažu stomatolozi.

Dobra dentalna higijena počinje redovitim pranjem zubi, a njihovo četkanje i čišćenje koncem pomažu da dulje zadržite blistavi osmijeh i izbjegnete karijes, a ako ste se pitali koliko je puta dnevno dovoljno prati zube, najrelevantniji svjetski stručnjaci poput onih iz Američkog udruženja stomatologa savjetuju da se zubi peru dvaput dnevno, ujutro i navečer s četkicom s mekom dlakom.  

ADA isto tako predlaže i da se svaki put peru najmanje dvije minute te da pazite da očetkate svaki zub pojedinačno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim četkanja, važno je i čišćenje prostora između zubi i to jednom dnevno, za što se može koristiti zubni konac koji pomaže u uklanjanju plaka i čestica hrane koje često zaglave ispod linije desni i između zuba.

Ako često preskačete čišćenje koncem, na tim se dijelovima skupljaju bakterije koje povećavaju rizik od karijesa i drugih dentalnih problema.

Dojenčad i djeca 

Važno je i da mala djeca uz pomoć roditelja prakticiraju dobru oralnu higijenu, i to od najranijeg znaka da iznad linije desni viri prvi zub, a stomatolozi iz ADA-e savjetuju da čim vidite da djetetu probija zub, počnete ga prati četkicom za dojenčad s mekom dlakom, prenosi Healthline

- Možete koristiti i malu količinu paste za zube s fluorom, otprilike veličine zrna riže - savjetuju. Djeca od tri do šest godina mogu na svoju četkicu stavljati pastu s fluorom veličine graška, a roditelji im mogu pomoći da ujutro i navečer operu zube, svaki put po dvije minute. 

- Budući da su djeca sklona gutanju paste za zube, nadgledajte pranje dok je sami ne mogu ispljunuti tijekom četkanja - dodaju stomatolozi.

Što se događa ako ne peremo zube? 

Odlazak u krevet bez pranja zuba s vremena na vrijeme vjerojatno neće uzrokovati dugotrajne probleme, no redovito preskakanje hoće, a najčešći problemi koji se javljaju zbog nedovoljno čestog četkanja su nakupljanje plaka i karijes. Bakterije u plaku mogu izazvati eroziju cakline, što s vremenom može uzrokovati i stvaranje karijesa, pa čak i razvoj gingivitisa, oblika rane bolesti desni koja uzrokuje upalu desni, zbog čega desni bole i krvare. 

- Gingivitis koji se pogorša može dovesti do parodontitisa koji uzrokuje povlačenje zubnog mesa od zuba, a može rezultirati i gubitkom dijela kosti i ispadanjem zubi - upozoravaju stomatolozi napominjući da su rezultati velike studije iz 2019. pokazali i da dobra oralna higijena može smanjiti rizik od zatajenja srca. 

Zato uz dobru oralnu higijenu savjetuju i posjet stomatologu svakih šest mjeseci radi rutinskog čišćenja i pregleda što će poboljšati cjelokupnu oralnu higijenu i smanjiti rizik od razvoja drugih zdravstvenih stanja.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.