Vijesti / Životni stil
Životni stil
Znate li odabrati najukusnije naranče i kako ih doma čuvati?
Ilustracija

SAVJETI STRUČNJAKA

Znate li odabrati najukusnije naranče i kako ih doma čuvati?

Za maksimalnu svježinu naranče spremite u ladicu hladnjaka, nikako u plastične vrećice, a kako biste spriječili rast plijesni držite ih u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice.

Budući u zimskim mjesecima počinje sezona većine sorti naranče, sada je dobro upamtiti kako na tim plodovima s korom odabrati koje su najbolje za jesti, te kako pravilno skladištiti da što duže ostanu svježe. Kad je u pitanju izbor zrelih naranči na tržnici ili u trgovini, upućeni savjetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne mrlje. 

- Bez obzira na sortu, zrela naranča treba imati jarko narančastu boju i svježi, aromatični miris - kaže dijetetičarka iz New Yorka dr. Nicole Stefanow.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim toga, napominje ona, zrela naranča treba biti čvrsta i treba se u ruci osjetiti njena težina; jer lagana voćka obično znači i suha voćka.  S njom se slaže i chef Nathan Lyon koji predlaže i da se biraju one naranče koje nigdje nisu malo mekše, te nemaju nabora ni drugih znakova propadanja. - Ako planirate koristiti i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgojene naranče - dodaje Lyon. "A prije nego odaberete koje nosite kući, svaku naranču malo i zagrebite i ponjušite; što je naranča mirisnija, to je bolja!" - Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbjegavati - dodala je Stefanow.

Kako skladištiti naranče 

Ovisno o stupnju zrelosti naranče se mogu držati na sobnoj temperaturi, u hladnjaku ili čak zamrzivaču, napominje Lyon, s tim da će one koje su uzgojene u blizini uvijek trajati dosta dulje od naranči koje su do prodajnog mjesta prošle veliku udaljenost. 

Na sobnoj temperaturi

- Pohranjene na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u zdjeli, naranče će izdržati oko tjedan dana - kaže chef Jeanne Oleksiak. "Samo pazite da nisu na izravnom sunčevom svjetlu jer toplina može ubrzati proces sazrijevanja i uzrokovati brže kvarenje", dodaje.  

U hladnjaku

Ako ih ne planirate odmah koristiti, najbolje ih je staviti u hladnjak. - Za maksimalnu svježinu ih spremite ih u ladicu hladnjaka, nikako u plastične vrećice - savjetuje Lyon, a kako biste spriječili rast plijesni, predlaže i da ohlađene naranče držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj vrećici ili spremniku za pohranu, jer će ostati bez vlage.  - I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete jesti jer dodatna vlaga također može potaknuti kvarenje - objašnjava. 

U zamrzivaču 

Ako niste sigurni da ćete stići iskoristiti sve naranče prije nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač; u njemu će trajati oko godinu dana.

- Iako su bolje svježe, naranče se mogu i zamrznuti; na primjer ako volite komade koristiti za pripremu smoothieja - kaže Stefanow i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a zatim ih spremite u hermetički zatvorenu vrećicu za zamrzavanje. 

- Koricu naranče koja se kasnije može upotrebiti za koktele, juhe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste spriječili da ispare njene arome - dodala je za Real Simple.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.