Vijesti / Životni stil
Životni stil
Stručnjakinja za čišćenje savjetuje kako i koliko često treba čistiti spavaću sobu
Ilustracija / Pixabay

TEMELJITO I REDOVITO

Stručnjakinja za čišćenje savjetuje kako i koliko često treba čistiti spavaću sobu

Uz očita mjesta poput kreveta i poda bitno je povremeno obrisati i podne lajsne i prozorske klupice; mjesta na kojima prašina često prođe neprimijećena, kaže stručnjakinja.

 

 

 

 

Osnivačica portala My Healthy Home Caroline Blazovsky kaže da neredovito brisanje prašine, pranje površina i usisavanje spavače sobe lako može prouzročiti simptome nalik alergiji; poput začepljenog nosa ili osjećaja 'škakljanja' u grlu, pa savjetuje na što se najvažnije usredotočiti da mjesto gdje spavamo uvijek bude dovoljno čisto.

1. Redovito usisavanje 

Bitno je usisati sobu barem jednom tjedno, pogotovo ako je pod prekriven tepihom, a ako imate kućnog ljubimca čak i dvaput tjedno - smatra Blazovsky, a biolog i konzultant za okoliš Ryan Blaser kaže da je redovito usisavanje spavaće sobe posebno bitno jer je ona često dom grinjama. - Grinje se skupljaju u madracu, u podu i u raznim presvlakama, a izazivaju alergije i iritaciju dišnog sustava - rekao je Blaser.

2. Redovito pranje posteljine 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Blazovsky savjetuje da se i posteljina i jastučnice peru jednom tjedno, i to najmanje na 60 °C. - Dok je posteljina u pranju možete usisati madrac i jastuke, kako biste se riješili prašine i peruti koja je možda ušla, a madrac možete očuvati čistim i korištenjem takozvanog štitnika za madrac - rekla je.

3. Čišćenje jako prašnjavih mjesta  

Uz očita mjesta poput kreveta i poda, Blaser kaže da je bitno povremeno obrisati i podne lajsne i prozorske klupice; dva mjesta na kojima prašina često ostane neprimijećena, te redovito čistiti područje ispod kreveta.

4. Čišćenje ovlaživača zraka  

Ako u sobi imate ovlaživač između upotreba ga treba prebrisati i obrisati mu spremnik za vodu; kako bi se spriječilo stvaranje bakterija i nastanak plijesni unutar uređaja. - Zbog plijesni koja može biti u njemu ovlaživač držite na čvrstoj površini - predlaže stručnjakinja, a ako vam je voda loše kvalitete zamijenite je destiliranom.

5. Proizvode za njegu nemojte držati u spavaćoj sobi 

Sve što ima dodane mirise; poput svijeće, kozmetičkih proizvoda ili sredstava za čišćenje; potencijalno može u zrak emitirati iritantne organske spojeve, pa Blazovsky predlaže da kozmetiku držite na nekom drugom mjestu.

6. U spavaćoj sobi nemojte držati ni elektroniku 

Blaser savjetuje da i elektroniku držite van spavaće sobe; ili najmanje osam stopa (243 cm) od kreveta; jer svojim emitiranjem čak i ugašena može ometati san; a bez dostupnih uređaja nećete biti ni u iskušenju izložiti se plavom svijetlu neposredno prije spavanja. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.