Vijesti / Životni stil
Životni stil
Ovo je recept za vrhunsko zimsko varivo, i to bez trunke mesa!
Foto: Nasja Duplančić / Mama, ja sam gladan

SAVRŠENSTVO BEZ MANE

Ovo je recept za vrhunsko zimsko varivo, i to bez trunke mesa!

Čimulice, grah, ječam, korjenasto povrće... sve što organizam treba u hladnim zimskim mjesecima pronaći ćete u ovom utješnom varivu od kojeg će zamirišati cijela kuća, a dodatak od dimljenih srdela oduševit će istinske obožavatelje ove namirnice.

Foto: Nasja Duplančić / Mama, ja sam gladan

Zimsko varivo s ječmom i čimulicama 

Sastojci: 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

250 g crvenog graha 
4-5 žlica ječma 
3-4 glavice čimulica 
2 mrkve 
1 luk 
1 češnjak 
komadić korijena celera 
2 slane srdele 
sol, papar 
maslinovo ulje 
2 lovorova lista

Priprema: 

Grah namočite u vodu barem 3-4 sata prije kuhanja. Ječam operite. U sjeckalici usitnite luk i celer. Mrkvu narežite na polumjesece Čimulice operite, odstranite tvrdi dio peteljke. Češnjak narežite na listiće. Slanim srdelama ili inćunima odstranite kost i kožu pa ih usitnite u kašu. Na maslinovu ulju pirjajte luk i celer oko 10-15 minuta. Odmah posolite i ubacite lovor. Pred kraj ubacite češnjak, mrkvu, slane srdele pa još kratko pirjajte. Ubacite grah i ječam i dodajte vode tek toliko da prekrije sadržaj, Neka se kuha oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte čimulice u kipućoj slanoj vodi. Kuhaju se sasvim kratko, ne više od 5-8 minuta. Vodu od kuhanja čimulica koristite za podlijevanje graha umjesto temeljca. Grah začinite, kad je kuhan dodajte čimulice, još maslinova ulja i servirajte. Uz toplu domaću focacciu, bolje ne može!

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.