Vijesti / Životni stil
Životni stil
Koliko često prati posteljinu tijekom ljeta? Stručnjaci tvrde, puno više puta nego što mislite
Ilustracija

tko bi rekao

Koliko često prati posteljinu tijekom ljeta? Stručnjaci tvrde, puno više puta nego što mislite

Za dubinsko čišćenje, preporučuje se i usisavanje madraca dva do tri puta godišnje.

Ljeti se svi više znojimo, pogotovo tijekom toplih i teških noći, a iako je važno prati plahte i jastučnice tijekom cijele godine, sada bi to trebalo raditi još češće jer sav taj znoj može dovesti do viška bakterija i neugodnih mirisa u krevetu. Stoga je MindBodyGreen pitao stručnjakinju za klice koliko često prati i mijenjati plahte i jastučnice na koje legnemo svake večeri.

Standardni protokol za pranje posteljine i jastučnica je otprilike jednom tjedno, kaže stručnjakinja za toksine u okolišu Tonya Harris, ali postoji nekoliko različitih razloga zašto biste ih ljeti trebali prati češće.

Kao prvo, više se znojimo, što može dovesti do bakterija i neugodnih mirisa. No, povrh svega, alergeni poput peludi mogu ući unutra, pa će češće pranje plahti pomoći smanjiti te alergene koji mogu uzrokovati alergije. 

Stoga, tijekom ljeta poželjet ćete udvostručiti pranje plahti i jastučnica na svaka tri ili četiri dana. To bi trebalo biti dovoljno da se bakterije, mirisi i alergeni drže podalje, kaže Harris.

Kao i kod svih stvari za čišćenje, uvijek provjerite pojedinačne naljepnice za upute za njegu. Na primjer, pamuk se može prati u vrućoj vodi, dok će drugi materijali biti bolji u hladnijim pranjima.

Za dubinsko čišćenje, Harris preporučuje usisavanje madraca dva do tri puta godišnje kako bi se ograničile bakterije i alergeni. Također možete posipati madrac tankim slojem sode bikarbone, ostavljajući je da odstoji nekoliko sati prije usisavanja, kako bi se uklonili mirisi. 

I na kraju, tuširanje prije spavanja dobra je ideja za smanjenje stvari poput tjelesnih ulja, bakterija, mirisa i alergena te vam može pomoći smanjiti učestalost pranja.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!