mmm...

Danas je svjetski dan lazanja, a s obzirom na vrućine, donosimo lagan recept – bez tjestenine

Iako se čini da ima dosta sastojaka, jelo je brzo gotovo.

Danas, 29. srpnja, obilježava se svjetski dan jednog od
popularnih jela s tjesteninom – lazanja. Kao što je već poznato,
jelo je nastalo u Italiji još u 13. stoljeću, a zanimljiva
činjenica je da u početku nije sadržavalo rajčicu jer je ona bila
nepoznata u Europi.

Najskuplje lazanje mogu se pojesti
u Mirage resortu u Las Vegasu – jedan komad košta
sto dolara, odnosno 634 kune, što i nije toliko čudno kada
čujete što se sve nalazi u porciji. Bolonjez umak, buffalo
mozzarella, Parmigiano-Reggiano koji je odležao dvije godine,
pršut Iberico, domaća tjestenina, zlatni listići i bijeli
tartufi.

Najveća porcija lazanja napravljena je u Poljskoj, težila je 4
865 kilograma, a ponosni kreatori su Magillo restoran
i Macro supermarket, prenosi Days Of The
Year
.

S obzirom na visoke temperature vani, mi donosimo jedan laganiji
i brže gotov recept – bez tjestenine.

Sastojci:

1 glavica luka
1 žlica maslinovog ulja
1 paket mesa po izboru, možete koristiti mljevenu govedinu ili
puretinu…
Sol, papar, bosiljak, češnjak
1 passata
1 konzerva pelata
200 g kozjeg ili kravljeg sira
1 jaje
1 grčki jogurt
Malo brokule
2-3 tikvice
Tvrdi sir po želji

Priprema:

Na žlici maslinovog ulja popržite jednu glavicu nasjeckanog luka
dok ne omekša. Dodajte komadiće puretine ili piletine koje ste
prethodno začinili i pržite nekoliko minuta. Dodajte passatu,
pelate, bosiljak i češnjak.

U jednoj zdjeli umiksajte sir, sitno sjeckanu brokulu, jaje i
grčki jogurt. 

Zagrijte pećnicu na 200°C, namastite vatrostalnu posudu i
posložite oguljene tikvice narezane na kriške. Dodajte meso,
zatim smjesu od sira i brokule. Ponovite postupak slaganja dok ne
napunite posudu do vrha. Naribajte tvrdi sir i pecite dok tikvice
ne omekšaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije