Vijesti / Životni stil
Životni stil
Psiholozi otkrili: Ovo su karakteristike koje imaju svi uspješni parovi i temelj su za dobar odnos
Ilustracija

DR. JOHN I DR. JULIE GOTTMAN

Psiholozi otkrili: Ovo su karakteristike koje imaju svi uspješni parovi i temelj su za dobar odnos

Recimo da vam partner kaže kako lijepo zalazak sunca izgleda: to nije izravno pitanje, već izravna ponuda za komunikaciju i povezivanje. Nastavljate li raditi svoje ili prihvaćate i usmeno odgovarate?

Bračni par, oboje psiholozi, osnivači Gottman instituta i vodeći svjetski stručnjaci za odnose dr. John i dr. Julie Gottman u svojoj su karijeri istraživali stotine ljubavnih parova, a za većinu su, kažu, već u prvih 15 minuta znali i hoće li veza trajati.

- Imamo teoriju o tome kakve veze opstaju, a koju su sva naša istraživanja svaki put potvrdila - kaže Julie i dodaje da ona navodi osam vrlo specifičnih karakteristika.

Evo što po Gottmanovima imaju uspješni parovi:

1. Povjerenje i predanost

Dva odvojena načela koje Gottmanovi stavljaju u istu skupinu.

- Ako uspješnu vezu zamislite kao kuću, povjerenje i predanost su joj zidovi bez kojih nema ničeg drugog.

Što se tiče povjerenja, bit je u tome da imate povjerenje u to da je partner s vama i kad ste bolesni ili nesretni - kaže Julie.

Predanost je prilično jasna: prema Gottmanovima, to je spoznaja da ste sa svojim partnerom na istom životnom putu, bez skretanja s tog puta. 

2. Ljubavne mape

One podrazumijevaju da istinski razumijete unutarnji svijet svog partnera; njegove osjećaje, vrijednosti, potrebe, prioritete, te da se informirate o tome tko je ta osoba, a ona isto čini za vas.

Bitno ih je svakodnevno izražavati, riječima ili dodirom, objasnila je Julie za Mind Body Green.

Povjerenje i predanost mogu biti temelj odnosa, ali uvijek je dobro ponavljati koliko se volite i poštujete.

- Ne možete to samo pomisliti i pretpostaviti da vaš partner zna jer ste to nekoliko puta rekli, morate to stalno ponavljati - kaže psihologinja.

4. Prihvaćanje

Recimo da vam partner kaže kako lijepo zalazak sunca izgleda: to nije izravno pitanje, već izravna ponuda za komunikaciju i povezivanje. Nastavljate li raditi svoje ili prihvaćate i usmeno odgovarate?

U jednom istraživanju Gottmanovih, parovi koji bi prihvaćali ponudu za razgovor i povezivanje 85 posto vremena su bili uspješni, a oni koji je nisu prihvaćali, samo 33 posto vremena.

5. Pozitivna ili negativna perspektiva

Odnosi se na to kako se nosite s sukobom: imate li razumijevanja za partnerov loš dan i nervozu ili često na to reagirate negativno, jer sve što kaže osjećate kao napad na vas.

Prvo ističe pozitivnu perspektivu u vezi, dok drugo pokazuje negativnu perspektivu.

6. Upravljanje konfliktima

Kako razgovarate jedan s drugim kad ste ljuti ili uzrujani? Najzdraviji način rješavanja sukoba je zamjena kritike i prezira opisima svojih osjećaja i pozitivnih potreba. Primjer: Recimo da vam smeta što je kuhinja prljava.

Umjesto da kritizirate, izrazite pozitivnu potrebu i recite 'Možeš li je počistiti, to bi mi bilo drago'.

7. Poštivanje

Poštujte snove ovog drugog. Zvuči jednostavno, ali Julie kaže da se nekad iz snova kojih se čvrsto držimo javljaju sukobi, a ako se međusobno poštujete, i kompromis je puno lakši jer postoji suosjećanje.

8. Zajednički cilj

Ne morate imati istu životnu svrhu već s partnerom razgovarati o vlastitom osjećaju svrhe i smisla, te se međusobno podržavati da to i ostvarite.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!