zanimljiva informacija

Biokemičar kaže: Ljudi izbjegavaju konzumirati sol, ali bolje je unositi previše nego premalo

Ako konzumirate previše soli bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče višak natrija, dok premalo natrija s previše kalija može biti kobno...

Biokemičar, autor dva New York Times bestsellera o prehrani
i zdravlju, te jedan od vodećih stručnjaka za paleo
prehranu, Robb Wolf
ističe kako u medijskom prostoru i među ljudima
općenito traje bespotrebna ‘kampanja protiv soli’, te da su se
ljudi bez pravog razloga, počeli previše plašiti nekih
sastojaka i namirnica. 

– Natrij je presudan za funkcioniranje ljudskog organizma
i bitan je za brojne njegove funkcije; poput ravnoteže
elektrolita, apsorpcije hranjivih tvari ili rada bubrega – kaže
Wolf, te ističe da smo prema tom mineralu u zadnje vrijeme
prekritični.

Naime prema Wolfu, unos premale količine natrija mnogo
je opasniji od prevelikog unosa.

– Razlog je veza između natrija i kalija: premalo kalija i
previše natrija u prehrani može povisiti krvni tlak, pa među
njima mora postojati ‘zdravi balans’ – objašnjava Wolf
i ističe kako rješenje nikako nije natrij
maksimalno izbjegavati. 

Ako izgubi natrij, tijelo će, kaže, samo izlučiti i kalij,
da među njima opet uspostavi ravnotežu, a premalo kalija može
biti vrlo opasno i uzrokovati slabost mišića,
visoki šećer u krvi, čak i aritmiju…

S druge strane, kaže, ni previše kalija nije,
naravno, poželjno, a smatra se da njegov pretjerani
unos može dovesti i do zatajenja srca.

– Budući da nam je natrij neophodan i da minerali
moraju biti uravnoteženi, ne treba ga izbjegavati, već
pripazite da ga unosite kroz kvalitetnu morsku sol, a ne kroz
nezdravu prerađenu hrana koja je puna natrija –
savjetuje Wolf za podcast portala Mind
Body Green.

S njim se slaže i liječnik funkcionalne medicine dr.
Frank Lipman koji kaže da unos soli
obično i jest prevelik zbog velike konzumacije te prerađene
hrane – a ako nju izbacimo iz prehrane, sol više nije
problem… 

Koliko natrija trebamo dnevno?

Oni koji jedu samo ‘cjelovite namirnice’ (ništa rafinirano ni na
bilo koji način prerađeno) trebaju dnevno
unijeti najmanje pet grama soli (inače, dnevna je
preporuka Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri grama
dnevno).

– Kad u organizam unosimo oko pet grama natrija dnevno
ili više, šećer u krvi se dodatno normalizira, a poboljšavaju se
i apetit i san – kaže Lipman, no napominje i da je
svačije tijelo različito, te da oni s visokim tlakom nikako
ne bi trebali zanemariti
preporuke svojih liječnika. Ipak, ističe, općenito je
bolje uzeti malo više nego manje soli, odnosno natrija. 

– Ako konzumirate previše soli bubrezima će trebati 15
do 20 minuta više rada da izluče taj višak natrija, dok
premalo natrija i previše kalija može biti kobno! – slažu
Wolf i Lipman i dodaju kako s ničim ne treba pretjerivati
– te kako je uvijek ključna ravnoteža!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije