Vijesti / Životni stil
Životni stil
Biokemičar kaže: Ljudi izbjegavaju konzumirati sol, ali bolje je unositi previše nego premalo
Ilustracija

zanimljiva informacija

Biokemičar kaže: Ljudi izbjegavaju konzumirati sol, ali bolje je unositi previše nego premalo

Ako konzumirate previše soli bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče višak natrija, dok premalo natrija s previše kalija može biti kobno...

Biokemičar, autor dva New York Times bestsellera o prehrani i zdravlju, te jedan od vodećih stručnjaka za paleo prehranu, Robb Wolf ističe kako u medijskom prostoru i među ljudima općenito traje bespotrebna 'kampanja protiv soli', te da su se ljudi bez pravog razloga, počeli previše plašiti nekih sastojaka i namirnica. 

- Natrij je presudan za funkcioniranje ljudskog organizma i bitan je za brojne njegove funkcije; poput ravnoteže elektrolita, apsorpcije hranjivih tvari ili rada bubrega - kaže Wolf, te ističe da smo prema tom mineralu u zadnje vrijeme prekritični.

Naime prema Wolfu, unos premale količine natrija mnogo je opasniji od prevelikog unosa.

- Razlog je veza između natrija i kalija: premalo kalija i previše natrija u prehrani može povisiti krvni tlak, pa među njima mora postojati 'zdravi balans' - objašnjava Wolf i ističe kako rješenje nikako nije natrij maksimalno izbjegavati. 

Ako izgubi natrij, tijelo će, kaže, samo izlučiti i kalij, da među njima opet uspostavi ravnotežu, a premalo kalija može biti vrlo opasno i uzrokovati slabost mišića, visoki šećer u krvi, čak i aritmiju...

S druge strane, kaže, ni previše kalija nije, naravno, poželjno, a smatra se da njegov pretjerani unos može dovesti i do zatajenja srca.

- Budući da nam je natrij neophodan i da minerali moraju biti uravnoteženi, ne treba ga izbjegavati, već pripazite da ga unosite kroz kvalitetnu morsku sol, a ne kroz nezdravu prerađenu hrana koja je puna natrija - savjetuje Wolf za podcast portala Mind Body Green.

S njim se slaže i liječnik funkcionalne medicine dr. Frank Lipman koji kaže da unos soli obično i jest prevelik zbog velike konzumacije te prerađene hrane - a ako nju izbacimo iz prehrane, sol više nije problem... 

Koliko natrija trebamo dnevno?

Oni koji jedu samo 'cjelovite namirnice' (ništa rafinirano ni na bilo koji način prerađeno) trebaju dnevno unijeti najmanje pet grama soli (inače, dnevna je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri grama dnevno).

- Kad u organizam unosimo oko pet grama natrija dnevno ili više, šećer u krvi se dodatno normalizira, a poboljšavaju se i apetit i san - kaže Lipman, no napominje i da je svačije tijelo različito, te da oni s visokim tlakom nikako ne bi trebali zanemariti preporuke svojih liječnika. Ipak, ističe, općenito je bolje uzeti malo više nego manje soli, odnosno natrija. 

- Ako konzumirate previše soli bubrezima će trebati 15 do 20 minuta više rada da izluče taj višak natrija, dok premalo natrija i previše kalija može biti kobno! - slažu Wolf i Lipman i dodaju kako s ničim ne treba pretjerivati - te kako je uvijek ključna ravnoteža!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!