Vijesti / Životni stil
Životni stil
Liječnik poručio roditeljima da bebe ne treba kupati svaki dan: Evo koliko često je dovoljno
Ilustracija

DR. SAM HAY

Liječnik poručio roditeljima da bebe ne treba kupati svaki dan: Evo koliko često je dovoljno

Prema dr. Hayu ne postoji medicinski razlog da se dijete kupa svakodnevno kupa, a česte mu kupke mogu i naštetiti: a dovoljno je svaka dva do tri dana...

Za mnoge je roditelje večernje kupanje bebe ritual uspavljivanja, maženja i zbližavanja s djetetom, no neki liječnici misle da se i u kupanju može pretjerati.

Australski liječnik dr. Sam Hay rekao je kako pretjerano izlaganje nježne dječje kože vodi i sapunu može kožu isušiti i uzrokovati upalna stanja, ekceme, čak osip i infekcije.

Prema dr. Hayu, ne postoji medicinski razlog da se dijete svakodnevno kupa - a svaka dva do tri dana je više nego dovoljno.

Ipak, napominje i da svaki roditelj u obzir treba uzeti i čimbenike poput godišnjeg i stanja kože bebe, te koliko se dijete tijekom dana može zaprljati.

- Prljavština povećava iritaciju kože i može 'udomiti' razne bakterije, što također vodi do kožnih problema - rekao je za Mirror, a ako dijete već ima dijagnozu neke kožne bolesti, poput na primjer ekcema, treba obratiti posebnu pažnju na sprječavanje isušivanja kože, odnosno na proizvode s kojim ga se kupa.

Da smanjite šanse za javljanje bilo kakve upale, dr. Hay savjetuje rjeđe kupke i izbjegavanje upotrebe sapuna kad god je to moguće, te upotrebu nježnih krema i mlijeka za tijelo nakon kupanja. da se vlaga zadrži u stanicama kože.

- Umjesto sapuna iskušajte ulje za kupanje beba jer je puno nježnije za kožu - zaključio je.

Isto tako, zimi kad je zrak hladan i koža isušena Hay savjetuje kraće i malo hladnije kupke.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!