Vijesti / Životni stil
Životni stil
Ako loše spavate, smanjite unos ove namirnice - narušava kvalitetu sna!
Ilustracija

I TO NA NEKOLIKO NAČINA

Ako loše spavate, smanjite unos ove namirnice - narušava kvalitetu sna!

Ako se već ne može izbaciti s jelovnika, jače posoljenu se hranu treba jesti tijekom dana ili najmanje tri sata prije spavanja, kažu liječnici...

Ako se znate i satima okretati po krevetu pokušavajući zaspati - a uzrok nisu ni kofein ni brige koje vas muče - stručnjaci kažu da vam probleme sa spavanjem možda uzrokuje uobičajena namirnica koju svi svakodnevno koristimo - sol.

Naime studija Europskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana može znatno produljiti vrijeme potrebno da zaspimo, te da može uzrokovati češće noćno buđenje i općenito poremetiti san. To se pokazalo na sudionicima koji su prije spavanja jeli jače posoljenu hranu: kad su napokon zaspali, slana im je hrana skratila REM fazu dubokog sna i nastavila ometati san, a dijelu njih je uzrokovala i noćne more.

- Obroci s visokim udjelom natrija koji se jedu navečer mogu pridonijeti raznim poremećajima spavanja, djelomično jer povećavaju krvni tlak i uzrokuju zadržavanja tekućine - objasnila je dr. Sandra Darling iz Klinike za spavanje u Clevelandu.

Sol, dodaje ona, uzrokuje nesanicu ili narušava kvalitetu spavanja, te može uzrokovati češća buđenja i pridonijeti jutarnjem osjećaju umora ujutro.

- Osim što remeti probavu i povisuje krvni tlak zbog čega loše spavamo, slana hrana često uzrokuje i zadržavanje tekućine zbog koje nas mjehur može po noći češće buditi - rekla je dr. Darling.

To su pokazali i sudionici japanske studije Sveučilišta Nagasaki iz 2017. godine koji su se nakon smanjenja unosa soli s 11 na osam grama dnevno rjeđe preko noći budili zbog punog mjehura; pa su dva do tri puta sveli na prosjek od 1,4 puta.

- Često noćno mokrenje nije neuobičajeno, pogotovo kod starijih ljudi, a ova istraživanja pokazuju da bi s jednostavnom promjenom prehrambenih navika mogli značajno poboljšati kvalitetu života - rekao je voditelj studije dr. Tomohiro Matsuo za Best Life Online.

On zato savjetuje da se jače posoljena hrana, ako se već ne može izbaciti s jelovnika, jede ranije tijekom dana ili najmanje tri sata prije spavanja, da bi se izbjeglo naprezanje probavnog sustava preko noći, a nutricionistkinja dr. Brooke Scheller takvu hranu nikako ne preporučuje nakon 19 sati.

- Ona podiže razinu hormona stresa, kortizola koji djeluje skroz suprotno od melatonina, hormona spavanja - objasnila je Scheller koja preporučuje da se prije spavanja izbjegava i prženo.

- Hrana bogata mastima, poput pržene i prerađene hrane, probavnim sustavom putuje sporije od svježe hrane, povrća i proteina. Čim ju zagrizete, probavni sustav počinje s radom i tijelo oslobađa kemijsku supstancu histamin, koji vas može držati budnima - kaže dr.Scheller, a dodaje i kako probavnom sustavu treba dosta vremena da razradi premasnu i prženu hranu što također remeti naš san.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!