
Rajčica je prava superhrana – bogata je antioksidansima, štiti srce, kožu i imunitet. Doznajte zašto je treba biti što više na vašem tanjuru.
Rajčica (lat. Solanum lycopersicum), poznata i kao paradajz, daleko je više od običnog povrća koje stavljamo u salatu. Riječ je o biljci s iznimno bogatom nutritivnom vrijednošću, koja se s razlogom uvrštava među top namirnice moderne prehrane – tzv. superhranu.
Bez obzira jedete li je svježu, pečenu, kuhanu, sušenu ili kao sok, rajčica snažno doprinosi vašem zdravlju i vitalnosti – svakoga dana.
Likopen – crveni antioksidans koji čini čuda
Najveća zdravstvena vrijednost rajčice leži u spoju koji se zove likopen. To je snažan antioksidans koji ima protuupalna svojstva, a brojne studije pokazale su da može smanjiti rizik od različitih vrsta raka – posebice raka prostate, želuca i pluća.
Likopen također povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav – snižava krvni tlak, poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara. Posebno zanimljivo: likopen se bolje apsorbira kad je rajčica termički obrađena, pa umak od rajčice ili juha nisu samo ukusni – već i korisniji!
Rajčica za zdravu i lijepu kožu
Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, A i E, rajčica pomaže očuvanju mladolikog izgleda kože. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena, koji čini kožu čvrstom i elastičnom. Uz to, rajčica djeluje kao prirodna zaštita od UV zračenja, a čak se koristi i u kozmetici kao baza za maske i losione.
Neke žene stavljaju svježe kriške rajčice direktno na lice za osvježavanje tena i smanjenje nepravilnosti – što je jednostavan i učinkovit prirodni tretman.
Malo kalorija, puno koristi
Jedna srednje velika rajčica ima samo oko 22 kalorije, ali zato obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima. To je čini idealnom namirnicom za sve koji paze na tjelesnu težinu. Potiče probavu, osigurava osjećaj sitosti i održava razinu šećera u krvi stabilnom.
Zahvaljujući visokom udjelu vode (preko 90%), rajčica hidratizira organizam iznutra – posebno u ljetnim mjesecima kada je dehidracija česta.
Kako uključiti više rajčice u prehranu?
Mogućnosti su brojne – od jutarnjeg smoothieja s rajčicom i celerom, preko laganih ljetnih salata s mozzarellom i bosiljkom, pa sve do bogatih umaka za tjesteninu ili domaćih juha. Nemojte zaboraviti i na domaći sok od rajčice – odličan izvor likopena i vitamina C.
Rajčicu možete:
- Dodati u sendviče i wrapove
- Ispeći na roštilju s malo maslinovog ulja
- Sušiti i koristiti kao dodatak pizzama i salatama
- Konzervirati za zimu i raditi zimnicu – pasiranu rajčicu, ajvar, šalšu i drugo
Domaće vs. industrijske rajčice
Ako imate mogućnost, uvijek birajte domaće rajčice – bilo iz vlastitog vrta ili s tržnice. Imaju intenzivniji okus, bolji miris i više hranjivih tvari. Industrijske rajčice uzgajaju se često u plastenicima, beru se nezrele i tretiraju kemijski kako bi bile postojane – što može utjecati na nutritivnu vrijednost.
Ipak, i industrijske rajčice, osobito kad su kuhane, zadržavaju značajne količine likopena – pa je bolje jesti bilo kakvu rajčicu nego nikakvu.
Zanimljivosti koje možda niste znali:
- Rajčica je tehnički – voće, iako se kulinarski koristi kao povrće.
- Najviše likopena sadrže kuhane rajčice, pogotovo kad se pripremaju s maslinovim uljem.
- Rajčica potječe iz Južne Amerike, a u Europu je stigla u 16. stoljeću.
- U prošlosti se smatrala otrovnom – plemstvo ju je izbjegavalo zbog kiselosti
Zaključak: rajčica – mala namirnica velikog učinka
U svijetu gdje su brza hrana, dodaci prehrani i suplementi postali svakodnevica, zaboravljamo da prave “tablete zdravlja” možemo pronaći u običnim namirnicama – poput rajčice. Njezina nutritivna vrijednost, svestranost u pripremi i brojne dobrobiti za zdravlje čine je zasluženom članicom elite superhrane.
Zato sljedeći put kad budete slagali tanjur – neka rajčica bude prva na popisu.
LJETNA SALATA S RAJČICAMA, MOZZARELLOM I BOSILJKOM
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Broj porcija: 2
Težina: vrlo jednostavno
Idealno za: ručak, večeru, međuobrok ili kao prilog uz roštilj
Sastojci:
- 3 zrele rajčice (ili šaka cherry rajčica)
- 1 kuglica mozzarelle (oko 125 g)
- svježi listići bosiljka (šaka)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica balzamičnog octa (po želji)
- sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- (po želji) nekoliko kapi limunovog soka ili par maslina
Priprema:
- Rajčice operi i nareži na tanke ploške ili na polovice ako koristiš cherry rajčice.
- Mozzarellu nareži na kolutove ili istrgaj rukama na komadiće.
- Na tanjur slaži red rajčica, red mozzarelle – ili jednostavno sve pomiješaj u zdjeli.
- Dodaj listiće svježeg bosiljka.
- Prelij s maslinovim uljem i, ako voliš, balzamičnim octom.
- Začini po ukusu sa solju i paprom.
- Posluži odmah – najbolje uz komad domaćeg kruha ili kao prilog uz ribu, meso ili roštilj.
Savjet više:
Ako želiš još više mediteranskog štih, dodaj masline, kapare, rukolu ili komadiće avokada. Za ozbiljnije gladne – ubaci i kuhanu tjesteninu i pretvori je u ljetnu hladnu pastu salatu.




