ovo je prefino!

PITA OD JABUKA Bezvremenska poslastica za svaku priliku

Pita od jabuka oduvijek je bila simbol topline doma i neodoljive slastice koja okuplja obitelj za stolom

Bez obzira pripremate li je za nedjeljni ručak, obiteljsko okupljanje ili samo da biste razveselili najbliže, ovaj desert uvijek oduševljava. Donosimo recept za klasičnu pitu od jabuka koju ćete lako pripremiti, a koja će svojim okusom i mirisom oduševiti sve generacije.

Sastojci:


Za tijesto:

500 g glatkog brašna


250 g maslaca (hladnog)


100 g šećera


1 vanilin šećer


2 jaja


1 prašak za pecivo


2-3 žlice kiselog vrhnja


Za nadjev:

1,5 kg jabuka (po mogućnosti kiselkastih)


100 g šećera (ili prema ukusu)


1 žlica cimeta


Sok jednog limuna


2 žlice krušnih mrvica


Priprema:


Priprema tijesta:


U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i hladni maslac narezan na kockice. Rukama ili mikserom izradite smjesu dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja i kiselo vrhnje. Umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Priprema nadjeva:


Jabuke ogulite, naribajte i poškropite sokom limuna kako ne bi potamnile. Dodajte šećer i cimet te sve dobro promiješajte. Po potrebi ocijedite višak soka.

Sastavljanje pite:


Razvaljajte prvi dio tijesta i stavite ga u namašćen lim za pečenje, tako da prekriva i rubove. Pospite krušnim mrvicama, a zatim ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka. Preko jabuka položite drugi dio razvaljanog tijesta i izbodite ga vilicom kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja.

Pečenje:


Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40-45 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnožutu boju.

Serviranje:


Ohladite pitu, pospite šećerom u prahu i poslužite je uz šalicu čaja, kave ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Savjet za kraj:


Ako želite dodatno obogatiti okus, u nadjev možete dodati grožđice ili sjeckane orahe. Pita od jabuka najbolje je svježa, ali može trajati nekoliko dana ako je čuvate u zatvorenoj posudi.

Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu koji vraća uspomene iz djetinjstva!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije