SARMA GRIJE DUŠU

STARA GODINA UZ SARMU Zašto Međimurci ne mogu zamisliti doček bez ovog jela?

Na Staru godinu kuhinje diljem Međimurja mirišu na sarmu. Kakva je situacija kod vas? Je li lonac na štednjaku već pun mirisne sarme ili ste se ove godine odlučili za nešto drugačije? Podijelite svoje recepte, trikove i tradicije u komentarima

U Međimurju, doček Nove godine nezamisliv je bez jedne zvijezde stola – sarme. Dok sat otkucava posljednje trenutke stare godine, u kuhinjama širom kraja vrijedne ruke slažu kiseli kupus i pripremaju mesni nadjev koji svi obožavaju.

Međimurci su poznati po tome da vole svoje običaje, ali i dobru hranu. Kada se spoje tradicija i okus koji „grije dušu“, dobivamo sarmu – jelo koje je postalo sinonim za blagdane, ali i za dan poslije blagdana. Jer, budimo iskreni, nijedna proslava Nove godine nije završena bez onog “idemo još jednu sarmu prije spavanja”.

Za Međimurce sarma nije samo hrana, nego i dio identiteta. Kaže se da u našem kraju ima onoliko recepata za sarmu koliko i kuća, a svaka domaćica je uvjerena da je njezina najbolja. Netko je voli s više mesa, netko s više riže, a ima i onih koji su “heretici” pa dodaju i ljutu papričicu. Neki će se zakleti da sarma mora biti kuhana u ogromnom loncu na drva, jer “to je pravi okus”.

Osim toga, sarma je praktična – u istom loncu može nahraniti cijelu familiju i još susjedstvo, a što duže stoji, to je bolja. Iako je na Staru/Novu godinu kraljica stola, ujutro prvog siječnja dolazi u svojoj punoj snazi – spasiteljica umornih i veselih Međimuraca nakon dugog dočeka.

MALA POVIJEST SARME U MEĐIMURJU

Sarma nije izvorno međimurska, ali tko bi se toga sjetio dok zagrize u mekani list kiselog kupusa punjen sočnim mesom? U naš kraj stigla je iz osmanske kuhinje, a Međimurci su je prigrlili i prilagodili svom ukusu. Za razliku od originalnih recepata, mi volimo dodati svoje domaće dimljeno meso i koristiti najbolji kiseli kupus, koji je u mnogim domaćinstvima pripremljen baš za ovu priliku.

Za sarme se često kaže da su “timski sport”. Dok jedan slaže kupus, drugi priprema nadjev, a treći već priprema tanjur za kušanje. Iako je to proces koji traje satima, za Međimurce je to pravo obiteljsko druženje – i prilika da se malo šalimo na račun „čije su ruke bile preširoke za list kupusa“.

POZIV ČITATELJIMA

A vi? Kakva je situacija kod vas danas? Je li lonac na štednjaku već pun mirisne sarme ili ste se ove godine odlučili za nešto drugačije? Podijelite svoje recepte, trikove i tradicije u komentarima. A ako slučajno sarma nije na vašem stolu, ne brinite – uvijek ima sutra, jer kako Međimurci vole reći: „Nema boljeg nego sarmu jest dva dana za redom!“

Dok svi razmišljamo o novim počecima i odlukama, sarma nas podsjeća na ono što je zaista važno – obitelj, tradicija i toplina doma. Pa neka nam svima Nova godina bude barem upola dobra kao ona zadnja sarma iz lonca!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije