Poput većine kuhinjskih alata, tave s neprianjajućim premazom služe svrsi: njihov premaz osigurava da se hrana ne zalijepi za površinu, ali to također znači da nisu baš idealne za određene recepte i tehnike kuhanja.
Tave s neprianjajućim premazom rade upravo ono što im ime
implicira: omogućuju vam kuhanje bez lijepljenja hrane za
površinu zahvaljujući zaštitnom premazu, obično izrađenom od
politetrafluoroetilena (PTFE, poznatiji kao teflon), ali ponekad
i od drugih materijala poput keramike. Općenito, kako
primjenjujete sve više i više topline, zaštitni premaz se
razgrađuje, a neka hrana reagira ili se kuha drugačije na
neljepljivim površinama nego na drugim površinama,
prenosi Simply Recipes.
Poput većine kuhinjskih alata, tave s neprianjajućim premazom
služe svrsi: njihov premaz osigurava da se hrana ne zalijepi za
površinu, ali to također znači da nisu baš idealne za određene
recepte i tehnike kuhanja. Evo osam stvari koje nikada ne smijete
kuhati na neprianjajućim tavama.
1. Odrezak (i drugo meso koje želite zapeći): Tehnički gledano,
mogli biste ispeći odrezak ili zapeći komad mesa u neprianjajućem
tavi, ali to bi bilo kao da koristite vilicu za jedenje juhe: to
je pogrešan alat za taj posao. Dobro zapečen komad mesa zahtijeva
visoke temperature, nešto što većina neprianjajućih tava ne može
podnijeti zbog svoje prevlake, zbog koje ih također ne biste
trebali prati u perilicu posuđa.
2. Povrće koje želite zapeći: Mnogi recepti zahtijevaju visoku
temperaturu kod pečenja povrća – ako ga bacite u vruću tavu,
povrće postaje hrskavo izvana. Kao i meso, povrće zahtijeva
visoke temperature kako bi poprimilo smeđu boju, što je bolje
učiniti na nehrđajućem čeliku.
3. Umak od rajčice: Kisela hrana poput rajčica može uništiti
zaštitni sloj vaše tave s neprianjajućim premazom, stoga recepte
poput umaka od rajčice treba pripremati u drugoj vrsti tave.
Također, izbjegavajte hranu s citrusima ili vinom.
4. Bilo što pečeno u pećnici: Iako određene tave s neprianjajućim
premazom možete staviti u pećnicu ako nemaju plastificiranu
ručku, što je idealno za jela poput fritaja, mnoge tave s
neprianjajućim premazom imaju maksimalnu temperaturu, obično
između 150 do 180°C.
5. Umaci: Jedna od stvari koja čini umak pripremljen na
tavi, ili umak koji obično sastavite nakon prženja mesa, ukusnim
su smeđi komadići zalijepljeni za dno tave. To se neće dogoditi
na neprianjajućem sloju, tako da nećete dobiti toliko okusa u
umaku bez tih karameliziranih komadića, koji su vam potrebni za
mnoga jela.
6. Maslac: Tehnički, možete zapržiti maslac u tavi s
neprianjajućim premazom, ali to neće biti lako. Prženje maslac je
proces zagrijavanja maslaca tako da krute tvari mlijeka počnu
dobivati orašasti okus, dajući maslacu dublji okus. Znakovi
koji će vam trebati da biste procijenili u kojoj je fazi maslac
vizualni su: vidjet ćete da maslac prelazi iz žute u smeđu ili
čak tamnosmeđu boju i mlijeko će zagorjeti, a većina tava s
neprianjajućim premazom imaju tamno sivi ili crni premaz. Puno je
lakše zapržiti maslac u posudi svijetle boje, poput one od
nehrđajućeg čelika.
7. Pirjana hrana: Pirjanje počinje prženjem komada mesa, što
nije idealno na neprianjajućoj tavi, i zatim dodavanjem tekućine
da se polako kuha. Umjesto neprianjajuće tave za ovaj proces
koristite nešto s visokim rubovima poput ‘nizozemske
pećnice’. Nadalje, ako želite smanjiti i deglazirati posudu nakon
što je meso gotovo pečeno, u neprianjajućoj tavi nećete dobiti
toliko okusa od smeđih komadića koji se zalijepe za dno.
8. Baš ništa: Mnogi recepti zahtijevaju da prethodno
zagrijete tavu; za mnoge kuhare to znači staviti tavu na štednjak
i pustiti je da se zagrije prije dodavanja masnoće poput maslaca
ili ulja. Prethodno zagrijavanje tave s neprianjajućim premazom
bez ičega u tavi može uništiti premaz. Prije nego što je stavite
na štednjak da se zagrije, provjerite ima li malo ulja ili
maslaca u tavi.