Fast food

Volite brzu hranu? Evo što se događa s vašim tijelom ako je jedete jednom tjedno

Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrija, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s vremenom naštetiti vašem zdravlju.

Kad je riječ o vašoj prehrani, većina se liječnika slaže: trebali
biste jesti cjelovitu hranu koja uravnotežuje složene
ugljikohidrate, zdrave masti, nemasne bjelančevine, vlakna te
vitamine i minerale. Na vašem tanjuru to znači puno svježeg voća
i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa,
ribe i mliječnih proizvoda, prenosi Best Life. Ali, što ako
se počastite brzom hranom, samo jednom tjedno?

Stručnjaci kažu da nisu važni samo sastojci u hrani, već i način
na koji su pripremljene. Jako obrađena jela koja se nalaze u
restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak
natrija, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s
vremenom naštetiti vašem zdravlju. Zapravo, Centar za kontrolu i
prevenciju bolesti (CDC) primjećuje da je pretjerana konzumacija
brze hrane povezana s pretilošću, visokim krvnim tlakom,
dijabetesom tipa 2, bolestima srca i drugim ozbiljnim
zdravstvenim rizicima.

Očito je da jedenje brze hrane jednom tjedno nosi manje rizika,
ali to ne znači da nema posljedica. Evo zašto stručnjaci kažu da
postoje potencijalno ozbiljni zdravstveni rizici povezani s
rjeđom, ali ipak redovitom konzumacijom brze hrane.

1. Vaša probava može stradati: Čak i ako jedete
samo jedan obrok brze hrane tjedno, nakon toga možete primijetiti
probavne tegobe. Zapravo, rijetko jedenje brze hrane može značiti
da ste osjetljiviji na učinke jako prerađene hrane. ‘Brza hrana
često ima malo dijetalnih vlakana, koja igraju ključnu ulogu u
održavanju zdrave probave’, objašnjava Trista Best, registrirana
dijetetičarka, ‘Vlakna povećavaju masu stolice, pomažu u
redovitom pražnjenju crijeva i podržavaju rast korisnih crijevnih
bakterija. Nedostatak vlakana u brzoj hrani može dovesti do
zatvora i nepravilnosti’.

Još jedna neposredna posljedica jedenja brze hrane jednom tjedno
je da možete primijetiti nadutost nakon završetka obroka. ‘Brza
hrana obično je bogata nezdravim mastima, rafiniranim
ugljikohidratima i umjetnim dodacima, koji mogu poremetiti
ravnotežu crijevnih bakterija. Ova neravnoteža, poznata kao
disbioza, može rezultirati probavnim problemima poput plinova,
nadutosti i nelagode’, kaže Best.

2. Šećer u krvi može skočiti: Budući da
obroci brze hrane često sadrže velike količine rafiniranih
ugljikohidrata, dodanih šećera i slatkih napitaka, redovita
konzumacija brze hrane povezana je s većom učestalošću dijabetesa
tipa 2. Iako nećete preko noći razviti dijabetes ako pojedete
jedan obrok brze hrane, Meaghan Greenwood, dijetetičarka i
zdravstvena trenerica, upozorava da samo jedna porcija brze hrane
može uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi, opterećujući
gušteraču da proizvodi inzulin: ‘Tijekom vremena, ponavljani
skokovi šećera u krvi mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji,
koja je preteča dijabetesa tipa 2’.

To također može uzrokovati trenutne probleme za svakoga tko se
već smatra dijabetičarom. Držeći se plana zdrave prehrane i
pripremajući obroke kod kuće, možete pomoći u ograničavanju
rizika od neočekivanih skokova šećera u krvi.

3. Možete povećati rizik od bolesti srca i moždanog
udara
: Obično se vaš krvni tlak blago snizi nakon
što pojedete obrok, izvještava Medical News Today. Zapravo,
otprilike jedna trećina starijih osoba doživi značajnu
postprandijalnu hipotenziju, dostižući najnižu vrijednost krvnog
tlaka 30 do 60 minuta nakon obroka. Međutim, kada pojedete slani
obrok brze hrane, vaš krvni tlak može skočiti, kaže Greenwood. S
vremenom to može predstavljati problem. ‘Konstantna konzumacija
visokih razina natrija može opteretiti kardiovaskularni sustav i
povećati rizik od hipertenzije, srčanih bolesti i moždanog
udara’, napominje dijetetičar.

Zapravo, studija iz 2012. objavljena u časopisu Circulation
otkrila je da jedenje brze hrane samo jednom tjedno povećava
rizik od smrti od koronarne bolesti srca za 20 posto, u usporedbi
s onima koji su apstinirali. A što su više sudionici brze hrane
jeli, to je njihov rizik rastao: oni koji su jeli brzu hranu
četiri puta tjedno imali su 80 posto veću vjerojatnost da će
umrijeti od istog stanja, u usporedbi s kontrolnom grupom.

4. Izloženi ste većem riziku od bolesti
jetre
: Prema studiji iz siječnja 2023. koju je
proveo Keck Medicine iz USC-a, ljudi koji pojedu najmanje 20
posto svojih kalorija iz brze hrane izloženi su povećanom riziku
od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre, opasnog stanja u
kojem se masnoća nakuplja u jetri. ‘Zdrava jetra sadrži malu
količinu masti, obično manje od 5 posto, a čak i umjereno
povećanje masnoće može dovesti do nealkoholne masne bolesti
jetre’, rekla je Ani Kardashian, hepatologija i glavna autorica
studije, ‘Ozbiljan porast masnoće u jetri kod onih s pretilošću
ili dijabetesom posebno je upečatljiv, a vjerojatno zbog
činjenice da ta stanja uzrokuju veću osjetljivost na nakupljanje
masti u jetri’.

Preporučeno
Najnovije