zašto se satovi pomiču?

JESTE LI SPREMNI? Moramo opet micati kazaljke – kreće zimsko računanje vremena

Volite li više ljetno ili zimsko računanje vremena?

Vrijeme je za promjenu – uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena, što znači da ćemo kazaljke na satu vraćati jedan sat unatrag.

U 2024. godini ova promjena događa se u noći sa subote 26. na nedjelju 27. listopada. Točno u 3:00 ujutro satove ćemo vratiti na 2:00, čime dobivamo jedan dodatni sat spavanja.

Ova promjena, poznata kao zimsko ili standardno računanje vremena, donosi nam kraće dane, ali i priliku da se naši biološki satovi prilagode prirodnom svjetlu u zimskim mjesecima. Ljetno računanje vremena, koje je započelo posljednje nedjelje u ožujku, završava svakog posljednjeg vikenda u listopadu, dok će novo računanje vremena trajati sve do kraja ožujka sljedeće godine.

Zašto se satovi pomiču?

Pomicanje kazaljki unatrag uvedeno je s ciljem bolje iskoristivosti dnevnog svjetla, osobito u zimskim mjesecima kada su dani kraći. Iako mnogi uživaju u dodatnom satu sna, promjena na zimsko računanje vremena također podsjeća da zimski uvjeti uskoro dolaze – manje sunčeve svjetlosti, hladniji dani i duže noći. Ova praksa prisutna je u većini europskih zemalja, dok su neke države, poput Rusije i Islanda, ukinule pomicanje kazaljki.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije