PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Zamke popustljivog odgoja

Složit ćemo se oko toga da je današnji odgoj potpuno nešto drugačije kao odgoj prije nekoliko desetaka godina. Možemo reći da ni djeca nisu ista kao nekad

No, djeca će biti onakva kako ih roditelji odgoje ili ne odgoje.

U današnje vrijeme dosta roditelja prepušta djeci da se sami odgoje nadajući se da je tako najbolje za dijete. Ima i roditelja koji su traumatizirani strogim odgojem pa su se zainatili da neće tako odgajati svoju djecu te krenuli putem popustljivog odgoja. Neki roditelji su prezaposleni dok neki prepuštaju odgoj sustavu i očekuju puno od drugih.

Kako se popustljiv odgoj odražava na dijete i njegovu budućnost, bolje da ni ne znamo. U svakodnevnom radu s djecom u školi nailazimo na takve nevjerojatne situacije u kojima dijete uopće nije svjesno vlastite odgovornosti a roditelj ga štiteći lišava toga. Umjesto da odgaja dijete u odgovornu i samostalnu jedinku, uglavnom dobivamo nesamostalno dijete koje bježi od osobne odgovornosti.

Koje su to zamke u koje roditelji znaju upasti i umjesto da pomognu djetetu oni mu više odmognu?

1. Nesamostalnost djeteta

Da bi dijete jednog dana bilo sposobno za život i samostalan let, vrlo je važno da ga roditelji pripremaju za to. Priprema se odnosi da na to da ne rade umjesto djeteta već da ga podučavaju i potiču da dijete što samostalnije djeluje ali i da plaća svoje pogreške u smislu da preuzme odgovornost za njih. Tako će dijete biti motivirano što prije svladati lekcije jer mora preuzeti odgovornost za posljedice. Međutim, ako roditelji preuzmu odgovornost na sebe, onda je djetetu svejedno griješi li ili ne.

2. Nedostatak discipline

Dijete koje roditelji odgajaju bez određenih ograničenja ili pak postavljajući granice, nije naviknuto da nešto ne smije. Već dolaskom u vrtić nastaju prvi problemi koji se nastavljaju u školi i kasnije kroz život i posao. Takva djeca se teško prilagođavaju obavezama i preuzimanju odgovornosti te će kriviti druge jer ih previše opterećuju ili pak su drugi krivi za sve što oni ne odrade jer jednostavno nisu svjesni vlastite odgovornosti.

3. Problem s autoritetom

Kako od malih nogu nemaju iskustva s poštovanjem autoriteta jer se njihovi roditelji nisu prema njima postavljali poput autoriteta već prijateljski ili su im čak dozvolili da vladaju i donose odluke, takva djeca se teško nose s autoritetima kao i s prihvaćanjem i slijeđenjem društvenih normi.

4. Sklonost impulzivnosti

Dijete kojem se sve dopušta nema iskustvo strpljenja i čekanja, a nerijetko želi realizaciju svojih želja i potreba sad i odmah. Znamo da život ne funkcionira po tom principu i da za sve trebamo čekati te će takvo dijete biti impulzivno, nervozno, češće frustrirano ili pak će češće upadati u nevolje.

5. Poteškoće u odnosima

Čovjek je društveno biće kojem su potrebni socijalni kontakti. Međutim ako dijete ne naučimo dijeliti i ako ono ne shvati da ne može uvijek sve biti po njegovom, imat će problema s vršnjacima. Nedostaje kompromis, nedostaje dijeljenje ali i empatija za druge. Dominira egocentričnost jer je dijete tako naučilo.

6. Ovisnička ponašanja

Kako nisu naučena na granice i uvijek je sve po njihovom, oni će uglavnom iz čistog neznanja ulaziti u razne rizične situacije ili će biti skloniji eksperimentiranju alkohola, droge, delinkvencije i sličnih ponašanja jer do sada nikada nisu preuzimali odgovornost za posljedice te im nije jasno što se loše može dogoditi ako to sada čine.

Vjerujem da su roditelji zašli u popustljiv odgoj iz najbolje namjere ali posljedice toga će plaćati dijete, ti isti roditelji a kasnije i društvo.

Prosudite sami koliko je to dobro ili nije i moja topla preporuka je da se kao roditelji educirate na vrijeme jer je bolje spriječiti nego liječiti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije