Jesenska melankolija

SEZONSKA DEPRESIJA Savjeti za bolje raspoloženje tijekom hladnih mjeseci

Dolazak jeseni donosi kraće dane i hladnije vrijeme, što može izazvati sezonski afektivni poremećaj (SAD). Saznajte kako prepoznati simptome i poduzeti korake kako biste zadržali dobro raspoloženje unatoč promjenama vremena

Jesen u Hrvatskoj donosi kraće dane, niže temperature i često tmurno vrijeme, što može utjecati na naše raspoloženje i energiju. Ovaj osjećaj sezonske potištenosti poznat je kao sezonski afektivni poremećaj (SAD), oblik depresije koji se najčešće javlja tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Iako mnogi ovaj pad energije i raspoloženja smatraju normalnim dijelom promjene godišnjeg doba, važno je prepoznati simptome i poduzeti korake kako bismo se bolje nosili s tim stanjem.

Što je sezonski afektivni poremećaj (SAD)?
Sezonski afektivni poremećaj je vrsta depresije koja se obično pojavljuje u jesen ili zimu, a nestaje s dolaskom proljeća. Uzroci SAD-a povezani su s promjenama u količini sunčeve svjetlosti, što može utjecati na naš biološki ritam i razinu hormona kao što su serotonin i melatonin. To može dovesti do osjećaja umora, letargije i bezvoljnosti.

Simptomi sezonske depresije:

  • Stalni osjećaj tuge ili potištenosti
  • Gubitak interesa za aktivnosti koje ste inače voljeli
  • Nedostatak energije i prekomjerno spavanje
  • Povećana potreba za hranom, posebno ugljikohidratima
  • Teškoće s koncentracijom
  • Povećanje težine
  • Osjećaj bespomoćnosti i krivnje

Ako primijetite da se osjećate ovako nekoliko tjedana bez vidljivog uzroka, moguće je da patite od sezonske depresije.

Kako se nositi sa sezonskom depresijom?

  • Povećajte izloženost prirodnom svjetlu

Jedan od glavnih uzroka SAD-a je nedostatak sunčeve svjetlosti. Pokušajte provoditi što više vremena na otvorenom tijekom dnevnih sati, čak i kada je oblačno. Šetnje tijekom dana, čak i kratke, mogu značajno pomoći u poboljšanju raspoloženja.

  • Isprobajte svjetlosnu terapiju

Svjetlosna terapija može pomoći u smanjenju simptoma SAD-a. Korištenje posebnih lampi koje oponašaju sunčevu svjetlost može poboljšati razinu energije i vratiti hormonalnu ravnotežu. Stručnjaci preporučuju svakodnevno korištenje svjetlosnih kutija 20-30 minuta ujutro.

  • Održavajte tjelesnu aktivnost

Redovita fizička aktivnost, čak i lagane vježbe poput joge ili šetnje, mogu povećati razinu endorfina, hormona sreće. Vježbanje pomaže u borbi protiv letargije i poboljšava mentalno zdravlje.

  • Prilagodite prehranu

Za borbu protiv povećane žudnje za ugljikohidratima i slatkišima, fokusirajte se na uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, zdravim mastima i proteinima. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput lososa, oraha i lanenog sjemena može pomoći u smanjenju simptoma depresije.

  • Uzimajte vitamin D

Nedostatak sunčeve svjetlosti tijekom jeseni i zime može dovesti do manjka vitamina D, što je povezano s depresijom. Razmislite o dodacima prehrani s vitaminom D nakon konzultacija s liječnikom, osobito ako provodite puno vremena u zatvorenom.

  • Održavajte društvene kontakte

Izolacija i povlačenje mogu pogoršati simptome SAD-a. Pokušajte održavati kontakt s obitelji i prijateljima, organizirajte društvene aktivnosti ili čak sudjelujte u grupnim aktivnostima poput rekreativnog sporta ili hobija koji vas veseli.

  • Razgovarajte sa stručnjakom

Ako su simptomi ozbiljni ili ne nestaju unatoč vašim naporima, potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Psihoterapija, posebno kognitivno-bihevioralna terapija (CBT), može biti učinkovita u upravljanju sezonskom depresijom.

Sezonski afektivni poremećaj može biti izazovan, ali s pravim pristupom i brigu o sebi moguće je ublažiti simptome i zadržati pozitivan stav čak i tijekom najtamnijih mjeseci. Male promjene u dnevnoj rutini, kao što su šetnje na otvorenom, prilagodba prehrane i održavanje kontakata s voljenima, mogu učiniti veliku razliku.

Savjet: Ako osjetite da simptomi sezonske depresije utječu na vašu svakodnevnicu, svakako se posavjetujte s liječnikom ili terapeutom kako biste dobili potrebnu podršku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije