Prijatelji ili neprijatelji?

JESENSKA INVAZIJA SMRDLJIVIH MARTINA Jesu li prijetnja ili samo neugodni gosti?

Dok sunce još uvijek sramežljivo grije, sve češće na terasama i u kućama primjećujemo nepozvane goste – smrdljive martine.

Ovi neugledni, ali bezopasni insekti preplavili su fasade kuća, balkone, a nerijetko i unutrašnjost domova, tražeći toplo utočište za hladnije dane koji dolaze.

I dok ih mnogi smatraju prijetnjom zbog njihove sklonosti ispuštanju neugodnog mirisa, zapravo je pitanje: trebamo li ih se zaista bojati ili ih samo naučiti kako držati podalje od kuće?

Martini u potrazi za skloništem

Smrdljivi martini, poznati i kao smrdljive stjenice, nisu nova pojava, ali ove jeseni njihova brojnost iznenadila je mnoge. “Primijetili smo ih u većem broju nakon kišnih dana, a kako su temperature ostale ugodno tople, krenuli su u potragu za skloništima,” objašnjava lokalni biolog Marko K. iz Čakovca. “U prirodi bi se sakrili pod lišće ili u kore stabala, ali u gradu su im kuće i stanovi postali savršeno sklonište.”

No, dok su neki spremni na borbu protiv ove “invazije”, stručnjaci ističu da smrdljivi martini nisu opasni. Ne prenose bolesti, ne grizu niti štete stvarima, ali njihov neugodan miris čini ih nepoželjnima.

Što ih privlači u domove?

Kombinacija topline i svjetlosti privlači ove insekte prema kućama, osobito u večernjim satima kada se pale svjetla. Prozori, vrata i ventilacijski otvori postaju njihovi ulazni putevi. “Sinoć smo ih morali skidati sa zidova jer su prekrivali cijelu terasu,” ističe jedan stanovnik iz Belice.

Kako bi se spriječio ulazak ovih stjenica u kuće, najvažnije je zatvoriti sve moguće ulaze. Preporučuje se postavljanje zaštitnih mreža na prozore, kao i zatvaranje svih prozorskih okvira i vrata kada nisu u uporabi.

Prijatelji ili neprijatelji?

Iako su neugodni zbog svog mirisa, smrdljivi martini u prirodi imaju svoju ulogu – hrane se biljnim sokovima i mogu pomoći u regulaciji nekih štetnika. “Važno je razumjeti da svaki organizam ima svoju funkciju u ekosustavu. Smrdljivi martini nisu opasni, ali zbog invazivnog ponašanja mogu biti problematični kada je riječ o našim životnim prostorima,” ističu biolozi.

Dok većina stanovnika Međimurja muku muči s ovim jesenskim napasnicima, mnogi se pitaju hoće li uskoro nestati. Stručnjaci vjeruju da s padom temperatura i dolaskom zime smrdljivi martini neće biti tako česta pojava, ali do tada, bitka protiv njih nastavlja se u mnogim kućanstvima.

Kako se riješiti smrdljivih martina?

Umjesto kemikalija, stručnjaci preporučuju prirodne metode poput usisavača, koji može brzo i jednostavno riješiti problem bez neugodnog mirisa koji insekti ispuštaju kad ih se stisne.

Također, eterična ulja, poput ulja metvice ili lavande, mogu ih odbiti, a u nekim slučajevima dovoljna je i svijeća ili lampa koja privlači insekte, no postavljena izvan doma.

I dok smrdljivi martini možda nisu najveća prijetnja našim domovima, njihov broj ove jeseni zasigurno je izazvao nelagodu među mnogim Međimurcima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije