PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Preopterećenost majki ili ‘mogu sve sama’

Dok su nekada roditelji dijete opterećivali svime i svačime, današnji roditelji dijete štite od svega i svačega te rade umjesto djeteta sve što god mogu i stignu

Tek kada mame pucaju po šavovima, eksplodiraju na članove obitelji da im pomognu, preslaguje se obitelj i uključi u pomoć mami.

Nije poanta da majka odrađuje unutar obitelji baš sve ili da se napravi preraspodjela posla tek kada je ona na dnu ili kad oboli. Poanta je da majke trebaju sebi drugačije organizirati članove obitelji kako bi svi bili angažirani oko kućanstva.

Zapravo je žena ta koja treba naučiti vještine delegiranja poslova unutar obitelji. Majka je ta koja podučava dijete o poslovima oko kućanstva te nastoji dijete i partnera angažirati oko aktivnosti. ionako će veći dio ipak ostati njoj.

Većina majki to ne shvaća te tako uz svoj posao preuzimaju i sve druge poslove plus majčinstvo a uz sve to se trude biti sređene žene svojem partneru. S vremenom pucaju po šavovima, viču po kući, okrivljavaju sve druge članove obitelji i još k tome nemaju energije ni vremena ni za sebe a kamoli za obitelj.

Svakodnevno svjedočim ženama koje su na rubu živaca, koje odgajaju uglavnom kroz viku, koje na sebe preuzimaju svu odgovornost svojeg posla ali i svih obaveza oko vođenja domaćinstva, oko djece i njihovih obaveza. Sve to jedna osoba ne može izdržati, barem ne na duže staze. Zato se i dešava to da većina tih žena oboli jer na duže staze gutaju svašta i preuzimaju na sebe teret koji ne mogu nositi.

To su žene koje se žale na to da više ne mogu ili pak da ne stižu sve što čine ali nisu u stanju napraviti preraspodjelu poslova. Čak i kada to učine, osjećaju grižnju savjesti da sad ne vrijede dovoljno. Ako pak im netko želi pomoći, osjećaju nelagodu i radije će odbiti nego zatražiti pomoć.

To su žene koje u svojoj glavi „sve mogu same“ i misle da će „sve stići same“ iako i njihov dan ima samo 24 sata. Na kraju dana su premorene i shvaćaju da nisu ni dio svojih planova uspjele realizirati te idu u krevet s nemirom te im je i takva noć.

Zato smatram da je važno da takve žene nauče delegirati svoje poslove ili napraviti preraspodjelu poslova. Da bi to mogle važno je da im netko pomogne oko podizanja samopoštovanja jer samo žena koja duboko u sebi nosi osjećaj žrtve i žrtvovanja za svoju obitelj, stavljat će sebi više tereta nego li ga može nositi.

Zato one ne poštuju sebe dovoljno da bi s mirom u srcu prepustile poslove drugima i zato se u njima budi nelagoda i krivnja.

Važno je da nauče da se njihova vrijednost neće smanjiti ako sebi dopuste prihvatiti pomoć ili zatražiti je od drugih.

Važno je da prepoznaju koliko je duboko u njima usađen osjećaj žrtvovanja za druge, najčešće dobiven od majke koja je i sama tako djelovala.

Važno je da nauče i shvate da to nije život koji donosi mir i radost već bolest, ljutnju i nemir u njih i obitelj.

Žalosno je to da takva majka ne može svoje dijete naučiti obavezama jer će ih ona oduzimati djetetu i činiti umjesto djeteta.

Još je žalosnije to što će drugi od takve majke zahtijevati još i još više jer su navikli da ona sve odrađuje.

Najtužnije je da joj nitko ne pridaje važnost i zahvalnost za sve što čini. I to je dotuče kada spozna.

Ako ste se u bilo čemu prepoznali, molim vas da potražite pomoć prije nego li pucate po šavovima.

Može se drugačije, bolje, lakše i ljepše. To ne znači da ćete nekog opterećivati sobom već da ćete naučiti kako se živi ljepše, lakše i bolje a da pri tom i vaši ukućani budu zadovoljniji time što ste vi zadovoljni.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije