nepozvani gosti

NAJEZDA SMRDLJIVIH MARTINA ‘Ulaze u kuće i ne možemo ih se riješiti’

"Ne mogu više otvoriti prozor, čim ga malo odškrinem, smrdljivi martini odmah ulete! Kuća mi je puna, a ne znam više što da radim!" – žali se jedna čitateljica iz Čakovca

S dolaskom jeseni, Međimurje se suočava s najezdom smrdljivih martina, insekata koji su postali prava noćna mora za mnoga kućanstva.

Iako su obično najaktivniji tijekom toplih proljetnih i ljetnih mjeseci, ove jeseni njihov broj se iznimno povećao, a krivca za to mnogi pronalaze u promjenjivim vremenskim uvjetima. Nakon kiša, koje su prošlih tjedana pogodile naše krajeve, temperature su porasle, a sunčani dani omogućili su savršene uvjete za širenje ove napasti.

Smrdljivi martini (poznati i kao smrdljive stjenice) prirodno traže topla mjesta na kojima se mogu skloniti, a to često uključuje unutrašnjost kuća, gdje prodiru kroz prozore, vrata i ventilacijske otvore. Njihova pojava ove jeseni iznenadila je mnoge stanovnike, jer ih se može vidjeti u velikim brojevima kako prekrivaju zidove, prozorske okvire i ulaze u domove.

Kako ih se riješiti?

Iako nisu opasni po zdravlje, smrdljivi martini su neugodni zbog svoje sklonosti lučenju tekućine neugodnog mirisa kad se osjete ugroženima. Stručnjaci preporučuju nekoliko jednostavnih koraka kako biste smanjili njihov ulazak u kuću:

  • Zatvorite prozore i vrata kad niste kod kuće te popravite eventualna oštećenja na mrežama protiv komaraca.
  • Koristite usisavač kako biste ih uklonili s površina, no budite oprezni jer mogu ispustiti neugodan miris.
  • Stavite zapečaćene vrećice u usisavač ili ispraznite usisane insekte izvan kuće.
  • Upotrijebite prirodna sredstva poput eteričnih ulja (npr. metvica, lavanda) koja ih mogu odbiti.

Iako invazija smrdljivih martina može biti iritantna, najvažnije je poduzeti mjere kako bi se njihovo prisustvo u domu smanjilo na minimum. Ove jeseni čini se da ćemo ih još neko vrijeme gledati, no s dolaskom hladnijih dana njihov broj će se postupno smanjivati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije