dodtani sat sna

POMIČEMO KAZALJKE U listopadu prelazimo na zimsko računanje vremena

Vrijeme je za promjenu – uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena, što znači da ćemo kazaljke na satu vraćati jedan sat unatrag

U 2024. godini ova promjena događa se u noći sa subote 26. na nedjelju 27. listopada. Točno u 3:00 ujutro satove ćemo vratiti na 2:00, čime dobivamo jedan dodatni sat spavanja.

Ova promjena, poznata kao zimsko ili standardno računanje vremena, donosi nam kraće dane, ali i priliku da se naši biološki satovi prilagode prirodnom svjetlu u zimskim mjesecima. Ljetno računanje vremena, koje je započelo posljednje nedjelje u ožujku, završava svakog posljednjeg vikenda u listopadu, dok će novo računanje vremena trajati sve do kraja ožujka sljedeće godine.

Zašto se satovi pomiču?

Pomicanje kazaljki unatrag uvedeno je s ciljem bolje iskoristivosti dnevnog svjetla, osobito u zimskim mjesecima kada su dani kraći. Iako mnogi uživaju u dodatnom satu sna, promjena na zimsko računanje vremena također podsjeća da zimski uvjeti uskoro dolaze – manje sunčeve svjetlosti, hladniji dani i duže noći. Ova praksa prisutna je u većini europskih zemalja, dok su neke države, poput Rusije i Islanda, ukinule pomicanje kazaljki.

Utjecaj na svakodnevni život

Ova promjena može imati nekoliko praktičnih posljedica na naš svakodnevni život. Uz dodatni sat sna, zimsko računanje vremena može utjecati na raspored rada, vožnje vlakova i autobusa, pa se putnicima savjetuje da provjere raspored kako bi izbjegli zabune. Također, stručnjaci napominju da ova promjena može utjecati na naš biološki ritam, pa se preporuča postupna prilagodba ranijem odlasku na spavanje kako bi se smanjila pospanost i umor.

Iako se već godinama vodi rasprava o ukidanju promjena između zimskog i ljetnog računanja vremena, EU još uvijek nije donijela konačnu odluku. Do tada, možemo iskoristiti ovu priliku za dodatni sat odmora prije dolaska zimskih mjeseci.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije