važan dan

MEĐUNARODNI DAN ZNAKOVNOG JEZIKA Važnost promicanja ravnopravnosti gluhih i nagluhih osoba

Svake godine 23. rujna obilježava se Međunarodni dan znakovnih jezika, s ciljem podizanja svijesti o značaju znakovnog jezika u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava gluhih osoba

Ovaj dan pruža priliku za isticanje važnosti jezičnog identiteta i kulturne raznolikosti zajednica gluhih, s naglaskom na ravnopravnost znakovnih i govornih jezika.

Prema Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom, znakovni jezici izjednačeni su s govornim jezicima, a države članice imaju obvezu poticati njihovo učenje te promicati jezični identitet gluhih. Također, Konvencija naglašava važnost ranog pristupa znakovnim jezicima i obrazovanju na tim jezicima, što je ključno za osobni razvoj i socijalnu uključenost gluhih osoba.

Međunarodni dan znakovnih jezika prvi je put obilježen 2018. godine, a dio je šireg Međunarodnog tjedna gluhih, koji se slavi od 1958. godine. Cilj je osvijestiti javnost o potrebi očuvanja znakovnih jezika kao važnog dijela globalne jezične i kulturne raznolikosti te o nužnosti suradnje s gluhim zajednicama kako bi se unaprijedili njihovi svakodnevni uvjeti života.

Prema podacima Svjetske federacije gluhih, u svijetu živi oko 72 milijuna gluhih osoba, dok u Hrvatskoj, prema Registru osoba s invaliditetom, ima više od 13 tisuća osoba s težim oštećenjem sluha. Osobe s oštećenjem sluha diljem svijeta koriste više od 300 različitih znakovnih jezika, čime se dodatno naglašava jezična raznolikost i važnost inkluzivnosti u obrazovanju i svakodnevnom životu.

Obilježavanjem ovog dana želi se postići veća društvena osviještenost i podrška za sve koji koriste znakovne jezike, kako bi se osigurala njihova puna integracija i ravnopravnost u društvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije