užitak za nepce

OMILJENA POSLASTICA Danas slavimo Međunarodni dan čokolade!

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan čokolade, omiljene poslastice koja osvaja nepce svih generacija

 Čokolada, čije ime potječe od stabla kakaovca Theobroma cacao, što na grčkom znači “hrana za bogove”, ima dugu i bogatu povijest koja seže sve do drevnih Maja, starog naroda središnje Amerike.

Maje su prvi koristili plodove kakaovca za izradu gustog napitka poznatog kao “chokolatl”. Ovaj napitak, koji su pripremali kuhanjem i mljevenjem plodova kakaovca te miješanjem s vodom i čilijem, nije samo bio omiljen zbog svog okusa već i zbog svoje važnosti u društvenim obredima. Plodovi kakaovca bili su često korišteni i kao oblik valute za razmjenu i darove.

Danas, čokolada zauzima važno mjesto u kulinarstvu diljem svijeta, posebno u slasticama gdje je često ključni sastojak. Kvaliteta čokolade igra ključnu ulogu u stvaranju savršenih kolača i deserta. Ona mora biti glatka, sjajna, boje mahagonija, s pravom mjerom slatkoće, hrskava pod zubima te stvarati prepoznatljiv zvuk lomljenja pri svakom zalogaju.

Čokolade s visokim udjelom kakaovog maslaca brzo se tope u rukama i nježno se otapaju u ustima, pružajući istinski senzualni doživljaj. Osnovni okus čokolade karakterizira gorkastoća s blagom notom kiselosti, što je znak visoke kvalitete i dobro oblikovanog okusa.

Danas, dok slavimo Međunarodni dan čokolade, pozivamo sve ljubitelje čokolade da uživaju u njezinoj raznolikosti i bogatoj povijesti koja je oblikovala naše gastronomske i kulturne preferencije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije