PIŠE ANITA VADAS

VRIJEME JE ZA ŠKOLU Što je odgovornost roditelja, a što odgovornost djeteta na početku nastavne godine?

Nastavna godina je počela i strasti se polako smiruju

Prašina će se opet podići prilikom prvih lošijih ocjena ali i na kraju godine kada uvidimo da nije onako kako smo planirali.

Zato se plan za kraj radi sada na početku. Sada je vrijeme da s djetetom sjednete i dogovorite strategije rada, tehnike učenja, pomoć koju treba za školske predmete koji djetetu teže idu ali i želje djeteta i očekivanja roditelja.

Što je odgovornost roditelja na početku nastavne godine?

Naučiti dijete da je odgovorno za svoje obaveze i školske stvari

Nerijetko djeca gube i ostavljaju stvari u školi i uopće nemaju odgovornost za njih jer znaju da će im roditelji nabaviti druge. Tako se ne odgaja odgovorno dijete već dijete koje se može osloniti na roditelja. Trebat će stalno oslonac i pomoć drugih. Zato je na vama da ga podučite da čuva svoje stvari ali i da obavlja sve zadatke koje škola nalaže.

Ako dijete ne pamti domaću zadaću važno je da zajedno pronađete strategiju koja će djetetu služiti da zapamti a ne da se vi svaki dan raspitujete kod ostalih roditelja što je zadaća. Takvim načinom šaljete djetetu poruku da je to vaša odgovornost a ne njegova te će se dijete opustiti a vi se sve više nervirati i brinuti.

Prebacite odgovornost na dijete i polako ga podučavajte kako da se sam snalazi.

Nemojte imati strah da ćete opteretiti dijete

Nije teško prepoznati dijete koje je opterećeno ili pak preodgovorno. Takva su rijetka djeca. Više je onih opuštenih jer znaju da će roditelji sve odraditi za njih ili umjesto njih.

Kada prepoznate da je djetetu previše, olabavite. No, ako je roditeljski strah veliki, smanjivat ćete obaveze djetetu i time mu slati poruku da je nesposobno pa se ono neće ni truditi što je šteta jer dijete može puno više no što vi možete zamisliti. Važno je da vjerujete u dijete jer ćete takvim stavom razviti samouvjereno dijete koje zna da može a ako neće ići, potražit će pomoć i opet riješiti.

Radite na samostalnosti djeteta

Rijetka su djeca koja su rođena samouvjerena i samostalna. Većinu takve djece ipak roditelji odgoje ako znaju kako. Put odgoja takve djece ide u smjeru da vjerujete u dijete i dajete mu obaveze u skladu s dobi.

Što češće dopuštajte djetetu da isproba samo jer će tako učiti na vlastitim greškama i naučiti da su greške stepenica u učenju.

Svaki put kada vi odradite umjesto djeteta šaljete djetetu poruku da je nesposobno ili da ne smije pogriješiti. Takvo dijete sumnja u sebe i ne razvija samostalnost već ovisnost o drugima.

Put do samostalnosti djeteta je brži kada roditelj vjeruje da dijete može i prepusti mu s povjerenjem.

Naučite dijete planiranju i organiziranju

Mnoga djeca se ne znaju snaći u organizaciji dana ili tjedna te je važno da ih usmjeravate i u tu aktivnost kako bi s vremenom mogli to sami činiti.

Uz to je bitno da napravite plan kakve rezultate želite za kraj nastavne godine te koje strategije treba koristiti. Provjerite zna li dijete učiti i na koji način uči. Uvedite svakodnevno učenje u isto vrijeme. Pomognite djetetu samo tamo gdje se ne snalazi a u svemu drugome prepuštajte odgovornost djetetu.

Što je odgovornost djeteta na početku nastavne godine?

Odgovorno i samostalno obavljanje svojih školskih obaveza

Dijete bi samostalno trebalo brinuti o svojim školskim stvarima. Ako mu nešto nedostaje, obavijestiti o tome roditelje.

Sve što god može samostalno napraviti za školu, treba to odraditi samo ali ako nešto ne zna, naučite ga da zatraži pomoć pa ćete zajedničkim snagama doći do rješenja.

Organizacija učenja i učenje

Ako se dijete ne zna samostalno organizirati, podučite ga i prepustite taj dio njemu.

Otkrijete kako dijete uči, na koje sve načine. Ako postiže uspješne rezultate, prepustite i taj dio djetetu.

Upozoravam da većina djece uči čitajući a to nije najbolja tehnika učenja te apeliram na roditelje da pomognu takvom djetetu i podučite ga i ostalim tehnikama učenja kako bi dijete svladavalo sadržaje što kvalitetnije.

Poštivanje školskih pravila i aktivno sudjelovanje na nastavi

Dijete je to koje treba poštivati pravila ponašanja unutar škole te poštivati učitelje i odrasle. Nemojte pred djetetom vrijeđati te ljude jer će dijete tako imati manje poštovanja prema njima a vi ćete morati češće u školu na razgovor.

Kultura ponašanja

„Lijepa riječ i željezna vrata otvara.“ Zato je važno da naučite dijete kulturi ponašanja. Ne pamte ljudi koliko čovjek zna. Više pamtimo kada je netko izuzetno kulturan naročito u ovom nekulturnom svijetu. Zato je za dijete važno da bude kulturno i pristojno odgojeno. To će mu služiti kroz život više ego li znanje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije