piše anita vadas

RODITELJSKI KUTAK Počinje škola! Jeste li spremni?

Početkom rujna svaki školarac, roditelj pa i učitelj istu brigu muče – je li sve spremno za nastavu

 Svatko od njih tu brigu ima iz svojeg kuta – školarac brine kako će se izvući u narednoj nastavnoj godini, kakvi će učitelji biti i hoće li ekipa u razredu biti dobra. Roditelj brine o tome je li sve nabavljeno, hoće li financijski sve imati računicu i kako će se njegov školarac snaći u narednoj godini. Dok učitelji brinu imaju li spremnu svu dokumentaciju i hoće li udovoljiti roditeljima i djeci.

Tako je već godinama. Uvijek ista priča i uvijek nekako jest. Možda s ponekim više istrošenim živcima ali sve nekako prođe.

Kako kao roditelji možete pomoći djetetu da se što prije prilagodi na početku nastavne godine i uhvati ritam te krene od početka što bolje?

Rutina


Kroz ljetne praznike se djeci najprije naruši rutina te idu na spavanje kad god stignu a ustaju tek kada su naspavani. Nema previše obaveza i mogu više odmarati. To se znatno mijenja s početkom nastavne godine te je potrebno ponovno uvesti rutinu te lijegati ranije (preporučljivo je najkasnije do 22 sata). Kvalitetan san utječe na bolju pažnju i koncentraciju te nije zanemariva činjenica u rutini.

Nije zanemariva i jutarnja rutina jer zna biti kod djece koja nisu jutarnji tip problem s buđenjem. Oni trebaju ustati puno prije početka nastave jer im treba više vremena za razbuđivanje.

Mjesto za učenje


Potrebno je pospremiti sve od prošle školske godine i provjeriti što će sve dijete trebati ove te pobacati sve što je suvišno na radnom mjestu jer odvlači pažnju. Sve što nema veze sa školom potrebno je maknuti naročito ako je u visini očiju. Minimalizirati prostor. Dobro je ostaviti prvu ladicu praznom i unutra ubaciti sve što dijete tijekom učenja određenog predmeta ne treba.

Materijal za školu


Zajedno provjerite je li sve potpisano i spremno i nedostaje li još nešto. Provjerite pernicu i kemijske, rade li ili su potrebne nove. Ima li dijete sav potreban školski pribor i je li sve ispravno.

Organizacija dana/tjedna


Nije loše s djetetom proći organizaciju kako će mu izgledati dan – od buđenja, spremanja, užine, pribora, povratka iz škole, ključevi, vrijeme učenja, treninzi, priprema odjeće i materijala za drugi dan te lijeganje. Jednako tako prođite tjedan kako bi dijete dobilo uvid kako se organizirati.
Mnoga djeca ne znaju o tome baš ništa te stihijski i usputno sve to rade i onda im ode puno vremena na mobitel, ljenčarenje, TV ili ih navečer uhvati panika da ništa ne stižu.
Pomognite oko toga i podučite dijete tome.

Ograničite obaveze djeteta izvan škole


Školske obaveze i učenje bi djetetu trebale biti na prvom mjestu a sve ostalo bi trebalo podrediti tome. Znači, treninzi, strani jezici i ostale aktivnosti bi trebalo uskladiti prema interesu djeteta i paziti da se dijete ne preoptereti. Oni ne znaju koliko je dovoljno i najčešće bi sve a vremenski je to neizvedivo te im ne ostaje vremena za druženje, igru, pa i za obitelj.

Pripremite dijete na promjene


Iz godine u godinu, iz razreda u razred, obaveze djeteta se povećavaju. Nemaju oni to iskustvo ali vi kao roditelji to već znate te ih pripremite na novitete barem koliko možete. Naročito ako se radi o tome da će vrijeme učenja biti duže jer dobivaju više školskih predmeta ili obaveza. Razgovarajte o tome.
Sve što znate da donosi sljedeći razred, pripremite ih – na školske predmete, učitelje, obaveze, više učenja. Nije poanta da ih plašite. Poanta pripreme djeteta je da se izbjegne strah. Koliko-toliko.

Postavljanje ciljeva


Nije loše razgovarati s djetetom odmah na početku što želite postići na kraju. Budite realni. Ako je dijete do sada imalo trojke ili četvorke, teško da nerealno očekujete sve petice. Naučite dijete da se na početku nastavne godine planira kraj i bolji rezultati.


No, nije samo da se očekuje i planira već se i zasuču rukavi za to.


Provjerite što ide slabije i dogovorite taktiku učenja i strategije rada, možda nečiju pomoć i slično.
Napomenite razliku učenja svaki dan i kampanjskog učenja, razvijanju radnih navika, odgovornosti prema školskim obavezama ali i samostalnosti u radu a ne da vi dijete svaki dan podsjećate na dogovor.
Postavite motivaciju za kraj nastavne godine, možda nešto što si dijete već duže želi.

Nadam se da će vam ove smjernice pomoći da ugodno i lijepo počnete nastavnu godinu te da ne podrazumijevate da će se sve dogoditi samo do sebe jer uspješni ljudi imaju isplaniranu svaku minutu u danu dok neuspješni žive u uvjerenju da će sve stići a na kraju se žale da nemaju vremena ni za što.


Ako želite uspješno dijete podučite ga kako se uspješnost živi i što se sve čini za to.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije