samo zdravlje

TRENING S IVANOM POSAVEC Jutarnje istezanje ili stretching za zdravlje kralježnice

I sami znamo kako se nakon neke šetnje prirodom bolje osjećamo

Osobe koje puno sjede, su najčešće zbog lošeg držanja, izložene stalnim bolnim stanjima gornjeg ili donjeg dijela kralježnice. Neugodna tupa bol javlja se zbog disbalansa gornjeg dijela tijela koje ono dobiva ponavljajućim lošim obrascima kretanja. Kako bi to loše stanje krenulo prema boljem i ljepšem osjećaju bez boli potrebno je vježbati i jačati mišiće.

Dugotrajno sjedenje ili stajanje nije prirodno našem tijelu, položaji u koji ga često postavljamo predstavljaju veliki rizik u raznim degenerativnim promjenama, pa ne čudi velik interes za rekreacijom i bavljenjem sportom. No, ljeti je priča malo drugačija, pa tako vježbači često naprave pauzu i zanemare sve ono na čemu su cijele zime i proljeća mukotrpno radili, a kada se ponovo vrate treninzima požale svaku sekundu što su dopustili da se opuste i zanemare tjelovježbu.

I sami znamo kako se nakon neke šetnje prirodom bolje osjećamo i kako se tijelo drugačije ponaša nakon aktivnosti, pa taj osjećaj nemojte nikada zanemariti, podsjetite svoje tijelo na zdravo gibanje i kretanje jer ono žudi za tim. Puno je pozitivnih faktora, ali mi ćemo se ovoga tjedna posvetiti jednom, a to je lokomotorni sustav. Njemu je neprirodno ono što je nama postalo prirodno, a to je dugotrajno sjedenje, stajanje na mjestu, loša obuća, a pogotovo kod žena, ponavljanje jedno te istih obrazaca kretanja koji su bez kontrole i vrlo nepovoljni za zglobove i mišiće koji su u disbalansu jer su ili produženi ili skraćeni te takvi ne mogu štititi cijeli lokomotorni sustav. Radi se o ozbiljnom problemu, ako se na njemu ne radi, koji može na jedan loš način utjecati na stanje u našoj starosti.

Međutim, pitanje je koliko ćemo moči uživati u njoj, ako ovako nastavimo. Život se unatrag samo dvadeset godina znatno promijenio i čovjekovo kretanje je svedeno na minimum pa je razvoj modernih bolesti trenutno u porastu. Mlađe populacije stižu na vježbanje u jako lošem stanju, a to je onda teško vratiti na mjesto i vratiti mu balans. Potrebne su godine i godine vježbanja kako bi se poboljšalo stanje lokomotornog sustava, potrebna je edukacija, znanje, svijest, vrijeme i upornost.

Svaki vježbu radite dvadeset do četrdeset sekundi, duboko dišući, što znači da duboko udahnete kroz nos i napunite prsni koš zrakom, a izdahom kroz usta također duboko izdišući. Dišemo cijelom prsnim košem, trodimenzionalno međurebreno, što znači da dah moramo osjetiti i u području trbuha. Važno je duboko disanje, sporo izvođenje i kontrolirani pokreti tijela jer samo na taj način možete očekivati konkretne rezultate. Um možda možemo prevariti, ali tijelo ne, stoga budite pažljivi i uporni jer samo oni sigurni stižu do cilja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije