RASTE I U MEĐIMURJU

‘LJUBAV U KAVEZU’ Voće koje izgleda kao rajčica i jede se uz slana i slatka jela

Ona se jede kao sirovo voće, a može se dodavati u povrtne salate i kuhati u umacima, sušiti, ukuhavati u džemove i sokove

Ovo zanimljivo tropsko voće naziva se i ‘ljubav u kavezu’ zbog izgleda koje podsjeća na mrežasti oklop. Plod peruanske jagode nalazi se ispod mrežaste kore, a narančasto-crvene boje je. Čitateljica iz Međimurja poslala nam fotografije.

Ona se jede kao sirovo voće, a može se dodavati u povrtne salate i kuhati u umacima, sušiti, ukuhavati u džemove i sokove. Peruanska ili andaska jagoda najbolja je kada se jede svježa, ali može se čuvati zamrznuta kao i obične jagode ili borovnice. Peruanske jagode smijete jesti jedino kada su potpuno zrele, kada se zaštitna kora oko njih potpuno osuši i počne raspadati. Najbolje je jesi ih svježe jer tada tijelo može najviše iskoristiti sva nutritivna svojstva koje ona ima, piše Net.hr.

Peruanska jagoda sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6, B12 i polifenole. Ovo voće popularno je i radi svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Svi dijelovi biljke osim plodova su otrovni. Ova tropska biljka može razviti i alergijsku ‘reakciju’ na druge biljke radi fitonocida. Fitonocijiu peruanskoj jagodi su različite biološke aktivne tvari koje stvara, a djeluje na životne procese susjednih biljaka i malih organizama. Oni mogu usmrtiti bakterije i gljivice, otrovati kukce i gliste, ali i potaknuti susjedne biljke na rast ili totalno blokirati rast susjedne biljke.

Iz ovih razloga postoje pravila koje biljke se smiju saditi uz koje, jer cijela situacija ne ovisi samo o dvije biljke, već o cijelom biosustavu u kojem rastu.

Peruanska jagoda ima zanimljivost da se može jesti kao slano, ali i kao slatko jelo. Često se poslužuje u salsama uz tortilje ili tjesteninu, može se sušiti i koristiti za džemove i sokove. Također se može i zamrznuti poput običnih jagoda ili borovnica. Peruanska jagoda može se koristiti i za izradu pita i drugih slastica.

S obzirom na to da se ovo voće smije jesti tek kada je potpuno zrelo, to ćete znati po sušenju i raspadanju mrežastog okvira jagode. Ako nisu potpuno zrele mogu izazvati želučane tegobe.

Plod peruanske jagode su nešto veće od trešnje, a unutrašnjost im je puna sitnih sjemenki kao kod rajčica. Okus im je slatko – kiseli i njime podsjećaju na naranče ili jagode. Na tržištu se nalazi više sorti.

Poput rajčica, peruanska jagoda uspijeva i na vrtnim gredicama, ali i loncima i koritima na terasama i balkonima. Dobri susjedi su joj mrkva, salata, peršin i luk.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije