zdrava hrana

7 staromodnih namirnica koje rijetko tko koristi, a postoje vrlo dobri razlozi zašto biste trebali

Moderna su vremena promijenila način na koji kupujemo svoje sastojke, kao i samu hranu koju kupujemo.

Živimo u eri u kojoj stalno tražimo brže, bolje i novije pa tako
većina nas voli
klasičnim receptima dodavati moderan štih. Moderna
su vremena promijenila način na koji kupujemo svoje sastojke, kao
i samu hranu koju kupujemo. Danas je uobičajeno da vam namirnice
budu isporučene na kućni prag, a također je uobičajeno
izbjegavati staromodne sastojke radi novih već
pripremljenih sastojaka koji štede vrijeme. Ali pogrešno je
zanemariti ove podcijenjene sastojke, kažu stručnjaci.

Jesu li neke od tih namirnica koje kupujete konzervirani
ananas ili konzervirane breskve? Ili možda estragon ili
jednostavno grah? Iako se ti sastojci mogu činiti staromodnim ili
dosadnim, samo zato što su stari, to ne znači da nisu vrijedni
vaše kupnje. Zapravo, postoji niz podcijenjenih sastojaka koji
čine klasične recepte koji se mogu usporediti s jelima
vaše bake, a koje biste trebali imati na svom tjednom popisu za
kupnju zbog njihove kulinarske upotrebe i potencijalnih
zdravstvenih koristi. Nagrađivani stručnjaci za prehranu i
nekoliko kuhara istaknuli su svoje omiljene
podcijenjene staromodne namirnice s kojima rijetko tko kuha, a
zapravo bismo trebali, piše Eat This Not That.

Palenta: Jasmine Golden, vlasnica i chefica
Zlatnog tartufa, kaže da se palenta vraća i u restorane. Palenta
je vrsta talijanskog kukuruznog brašna i u mnogim jelima može
zamijeniti pire krumpir ili rižu. Jasmine je hvali jer
je nevjerojatno svestrana. “Palenta može biti dio
raznih jela, uključujući kolače od palente, pečenu palentu
sa sirom i gljivama ili kremastu kašu od palente”, kaže Golden.
“Orašast okus koji donosi jelima čini je savršenom za
dodavanje bogatstva okusa i kompleksnosti.”

Konzervirane breskve i ananas: Konzervirane
breskve i ananas jednostavan su i ukusan način da ljudi dodaju
više voća svojim dnevnim obrocima. Toby Amidor, nagrađivani
stručnjak za prehranu, navodi da “prema prehrambenim smjernicama
za Amerikance za razdoblje 2020. do 2025., samo 15% Amerikanaca
udovoljava dnevnoj preporučenoj količini voća.” I, kaže ona, samo
zato što ovo konzervirano voće dolazi u limenci, to ga ne
čini ništa manje nego hranjivim u odnosu
na svježe voće. “Konzervirani ananas i breskve izvrstan
su način da pojedete više voća jer rok trajanja je dug, a
cijena niska”, kaže Amidor. Osim jedenja voća izravno iz
limenke, Amidor kaže da se ove osnovne stvari za smočnicu mogu
koristiti u raznim jelima i kolačima. “Konzervirani ananas i
breskve mogu se koristiti za zaslađivanje zobenih pahuljica
(koristeći tekućinu i voće), dodati u tijesto za muffine, kolače
i palačinke, pa čak i koristiti u smoothiejima.”

Svježi sir: “Neki vjeruju da je svježi sir
bio jedan od prvih sireva proizvedenih u Americi”, kaže Amidor.
“Ovaj sir osigurava proteine, kalcij, vitamine B12 i A, kalij,
fosfor i selen.” Za brzi doručak ili zdravi međuobrok,
kombinirajte dva staromodna sastojka, svježi sir i konzervirane
breskve za hranjivi obrok. “U osamdesetima svježi sir i
konzervirane breskve bili su navedeni na mnogim jelovnicima
zalogajnica, a još ih se i danas može naći na nekim
jelovnicima. Svježi sir od tada je postao manje popularan,
ali je još uvijek vrlo hranjiva namirnica koju uključujem u
recepte u svakoj od mojih devet kuharica.” Amidor koristi svježi
sir kao komponentu u svemu, od smoothieja i umaka do konzumiranja
s voćem i granolom.

Korijen celera: Celer ili korijen celera
korjenasto je povrće s mnogo korisnih svojstava. “Također je
bogat vlaknima koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i
crijeva. Celer je ukusan dodatak juhama i varivima”, kaže Amidor.
Korijen celera također se može pasirati i dobra je zamjena za
krumpir s malo ugljikohidrata u brojnim jelima. Upotrijebite
sirovi, nasjeckani celer kako biste dodali svježinu slasticama i
hrskavost salatama. Također je odlična zamjena za rižu ako
smanjujete ugljikohidrate ili ako ne jedete gluten.

Cimet: Kanchan Koya je
kuharica, doktorirala je biomedicinu na Sveučilištu
Harvard i završila obuku na Institutu za integrativnu prehranu.
Izdala je knjigu i web stranicu Spice Spice
Baby. Začin koji bi Koya željela vratiti u slanu hranu
jest cimet. “Cimet je obično rezerviran za pečenje ili blagdanske
poslastice, ali povijesno se koristio za sprečavanje kvarenja
hrane, pa čak i za začinjavanje slanih jela”, kaže ona.
“Predlažem da ga vratimo kako bismo oživjeli slana
jela poput bolonjeza od leće ili mesa, juhe i prepečenog
zimskog povrća poput butternut tikve i slatkog krumpira.” Kao
bonus, ima učinke uravnoteživanja šećera u krvi, ima kompleksan
papreno-slatki profil okusa, a njegov miris može podići
raspoloženje, kaže ona. 

Grah: Jednostavni bazični grah smatra se
hranom koja potiče dugovječnost zbog svojih vlakana i
fitonutrijenata, kaže Koya. “Mnogi ljudi ga se u moderno
doba klone jer misle da je previše bazičan ili
pretežak za probavu. Vjerujem da bi ljudi trebali redovito
uživati ​​u grahu bez obzira na to je li kuhan ili pečen ili
nešto treće. Ja volim grah posuti po hrskavoj zelenoj salati
ili s crvenim lukom, cherry rajčicama i kukuruzom i napravim taco
salatu.”

Estragon: Estragon je nekada bio
omiljen u klasičnoj francuskoj kuhinji, ali može toliko toga
ponuditi i u modernoj kuhinji, kaže Koya.” Volim ga dodati
pečenoj ribi ili tofuu za nježnu zeljastu notu ili ga umiješati u
kremasti preljev na bazi majoneze s vinskim octom prelivenim
preko salate od crvenog luka i komorača s hrskavom zelenom
salatom.”

Preporučeno
Najnovije