RODITELJSTVO

RODITELJSKI KUTAK Nesiguran roditelj nesigurno odgaja dijete

Roditelj koji se osjeća nesigurno u odgajanju vlastitog djeteta, koji nastupa pred djetetom s nesigurnim stavom u svoje odluke ili pak se više puta propitkuje je li dobro odredio djetetu kaznu ili naredbu, muku muči sa sobom ali i dijete s njim

To je kao da stojite na raskršću i nesigurno razmišljate kuda trebate skrenuti, trebate li skrenuti, koliko auta trebate propustiti i tome slično. Ako ste se nekada našli iza takvog nesigurnog vozača, znate da su opasnost na cesti.

Stručne osobe na polju roditeljstva su sve glasnije i ako slušate baš svaku od njih, može se dogoditi da ostanete zbunjeni po pitanju odgajanja svojeg djeteta ako niste dovoljno sigurni u sebe. S druge strane, netko tko ne poznaje vas i dijete te ono što vi želite od svojeg djeteta, može dati pogrešan savjet ma koliko dobronamjeran bio.

Kako mi se obraćaju roditelji na različite teme o odgoju djeteta, primjećujem da su uglavnom nesigurni kada zađu u područje na „kojem nisu doma“ ili o tome ne znaju puno. Dogodi se i da im djela ne pokazuju rezultate te se iz tog razloga pojavi nesigurnost. Ipak je najčešći problem kada jedan roditelj ima jedan odgojni stil a drugi ima drugi odgojni stil i kako nisu usklađeni, tako onda nastaju nesigurnosti a dijete to obilato koristi.

Zato je za svakog roditelja vrlo važno da zna što točno želi za svoje dijete te da poradi na vlastitim nesigurnostima. Na žalost, majke imaju veću nesigurnost od očeva. Kada mi dođu na individualno savjetovanje zbog djeteta, ispostavi se da baš majkama treba usmjerenje, treba podrška i ohrabrivanje ili da su na dobrom putu ili kojim smjerom je bolje ići da bi odgojili dijete u čovjeka.

To je jedan od razloga zbog čega sam počela raditi za majkama kroz program za žene. Program za žene upravo i radi na osnaživanju žene i majke iz žrtve u kraljicu. Radi na samopouzdanju, na postavljanju osobnih granica, na samokontroli svojih emotivnih stanja, svrsi žene ali i na osobnim vrijednostima. To je osnova koja osnaži svaku majku kako bi više vjerovala sebi i znala voditi svoje dijete u pravom smjeru.

Majka koja nauči sve ovo, može to isto podučavati svoje dijete i voditi ga u tom smjeru.

Još jedan veliki razlog nesigurnosti roditelja je miješanje bake i djeda u roditeljski odgoj. Neki od njih kao iskusniji i stariji misle da su i mudriji. No, mudrost nema veze s godinama. Tako se u praksi pokazalo da djecu bolje odgajaju oni koji su sigurniji i samopouzdaniji u sebe, bez obzira na iskustvo, godine ili pak kompetencije.

Iskustvo ne znači da ćeš odraditi posao kako spada ako ga površno radiš ili nemaš vremena za dijete. Godine i starost ne garantiraju mudrost jer znamo da neki u zrelim godinama donose pogrešne odluke. Kao što ne znači da će netko kompetentan odgojiti dijete odlično jer u „obućara su najgore cipele“. Znači, garancije nema.

Kako onda kao roditelji možemo biti sigurni u svoje postupke i jesmo li na pravom putu? Kako izbjeći nesigurnost u roditeljstvu?

Možete testirati sebe kroz nekoliko područja roditeljstva. Moći ćete to uživo iduće nedjelje u hotelu Castellum u Čakovcu gdje organiziram besplatnu edukaciju za roditelje u 16 sati. Potrebno se prijaviti na mail. Ili pak možete sami sebe ispitati kroz više područja roditeljstva.

– Educiranje na području roditeljstva – koliko znate o razvojnim fazama djeteta kroz koje dijete prolazi do 20. godine, te koliko se redovito educirate po pitanju odgoja djeteta.

– Komunikacija i povezanost s djetetom – mnogi bivaju s djecom ali se ne bave njima, mnogi nisu ni povezani s vlastitom djecom već samo odrađuju dužnosti i obaveze koje imaju. Važno je redovito komunicirati s djetetom ali i ostati povezan s njime bez obzira na povremene uznemiravajuće periode kroz koje dijete prolazi.

– Postavljanje granica i dosljednost – mnoga nam istraživanja potvrđuju da se dijete osjeća sigurnije uz roditelja koji je vođa, koji povremeno kaže NE nečemu za što dijete ne razumije trenutno da nije dobro za njega. Roditelj je taj koji kroz postavljanje granica dosljedno usmjerava dijete kroz život.

– Roditelj kao uzor pokazuje djetetu osobnim primjerom, pa ako je roditelj nesiguran u sebe, dijete će tu nesigurnost kopirati zato je važno da najprije poradite na sebi kroz osobni razvoj kako biste na vrijeme izbjegli potencijalne probleme s djetetom.

– Podrška i ljubav su neophodni za pravilan razvoj djeteta. Lako je podržavati dijete kada je sve u redu. Jeste li u stanju biti podrška djetetu kada nije sve onako kako ste predvidjeli. Tada se testira vaša roditeljska spremnost da uskočite s idejama kako dalje s ljubavlju i razumijevanjem a opet kroz vodstvo.

– Razmjena iskustva s drugim roditeljima nekada može biti podrška a nekada ograničenje. U mnogim situacijama puno pomaže roditelju čuti kako to drugi rade no dogode se situacije u kojima roditelja to zbuni. Tada nije loše potražiti stručnu pomoć.

– Savjetovanje i stručna pomoć su odlični ako osoba koja vas savjetuje uzme vremena da upozna vas i dijete jer općeniti savjeti mogu zbuniti. Zato je dobro pronaći osobu od povjerenja i graditi odnos s djetetom uz vodstvo takve stručne osobe sve dok ne izgradite sigurnost u sebe.

– Samosvijest i osobni razvoj pomažu uvelike jer vas izgrađuju iznutra, poznajete svoje mane i prednosti te vam je lakše utvrditi na kojem polju se snalazite a na kojem trebate tražiti podršku.

– Svako dijete je jedinstveno i nešto što vam ej za starije dijete vrijedilo, možda neće za mlađe. To isto zna zbuniti roditelje ali radi se samo o tome da im karakteri nisu jednaki a to odmah povlači i to da ne vrijede isti savjeti. Zato je za roditelja važno da bude prilagodljiv u pojedinim situacijama shvaćajući zbog čega je tome tako.

Kao što vidite unutar roditeljstva je puno tema o kojima treba voditi računa i to katkada zbuni roditelje. Zato nije loše testirati sebe s vremena na vrijeme kao bismo ostali na liniji i što sigurniji u sebe i svoj način odgoja djeteta. Time ćete samo više očvrsnuti a dijete će imati više povjerenja u vaše odluke i vaše vodstvo.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V., savjetnica za roditeljstvo i osobni razvoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije