MOĆNA AMBROZIJA

NAZDRAVLJE! Sezona ambrozije donosi val alergija: Pelud invazivnog korova pogađa sve više ljudi

U tijeku je sezona cvatnje ambrozije, jednog od najagresivnijih i najrasprostranjenijih alergena u prirodi

Za mnoge alergičare, ovaj period godine znači suzne oči, svrbež, kihanje, nesanice, pa čak i bol u plućima. Ovi simptomi, uzrokovani peludi ambrozije, često značajno narušavaju kvalitetu života, prisiljavajući ljude da traže privremena rješenja kako bi se nosili s intenzivnim alergijskim reakcijama.

Ambrozija, invazivni korov podrijetlom iz Sjeverne Amerike, odavno se proširila diljem Europe, uključujući Hrvatsku. Ovaj korov, koji uspijeva na zapuštenim zemljištima, uz ceste, rijeke i polja, vrlo je otporan i teško ga je iskorijeniti. Njegova pelud poznata je po izuzetnoj alergenosti – samo nekoliko zrna peludi po kubičnom metru zraka dovoljno je da izazove simptome kod osjetljivih osoba.

Posebno zabrinjavajući trend posljednjih godina je porast broja novih alergičara. Sve više ljudi, uključujući one koji nikada prije nisu imali problema s alergijama, sada se suočava s reakcijama na pelud ambrozije. Stručnjaci sugeriraju da kombinacija zagađenja zraka, klimatskih promjena i produženih sezona cvatnje može biti uzrok sve češće pojave alergija među stanovništvom.

Osim što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, ambrozija također predstavlja ekološki problem. Njena prisutnost ugrožava bioraznolikost jer istiskuje autohtone biljke i narušava prirodne ekosustave. Stoga su aktivnosti usmjerene na njezino suzbijanje od izuzetne važnosti, no rezultati su često ograničeni zbog njezine iznimne sposobnosti prilagodbe.

Liječnici preporučuju alergičarima da izbjegavaju boravak na otvorenom tijekom jutarnjih sati kada je koncentracija peludi najviša, da zatvaraju prozore, koriste klima uređaje s filtrima za pelud i redovito uzimaju antihistaminike. Međutim, za mnoge, jedino pravo olakšanje dolazi s krajem sezone cvatnje, što znači da će još nekoliko tjedana morati biti na oprezu.

Kako sezona ambrozije traje do kasne jeseni, bit će važno pratiti razinu peludi u zraku i poduzimati sve dostupne mjere za smanjenje izloženosti ovom sveprisutnom alergenu. S obzirom na sve veći broj pogođenih, potreba za učinkovitim strategijama suzbijanja ambrozije i podizanjem svijesti o ovom ozbiljnom problemu nikad nije bila veća.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije