BRINIMO O TIJELU

VIDEO Pogledajte vježbe za mobilnost ramenog zgloba

Zglobovi u našem tijelu su ili mobilni ili stabilni, međutim, svaki mobilan zglob u manjoj mjeri je i stabilan, a svaki stabilan u manjoj bi mjeri trebao biti mobilan

Kada se dogodi da oni koji trebaju biti stabilni u većini postanu mobilni i obrnuto, tada to zovemo disbalans u lokomotornom sustavu.

Rame je mobilno, kralježnica cijelom svojom dužinom u pojedinim dijelovima je stabilna u pojedinim mobilna, lopatica stabilna, koljeno stabilno, kuk i skočni zglob mobilni Itd. Odjednom u određenim godinama osjećamo bolove u ramenu, kralježnici ili nogama pa to zovemo degenerativnim promjenama koje su nastale kroz određeni vremenski period, a vođene modernim životnim stilom.

Kada se dogodi disbalans, tada je vrijeme da nešto poduzmete, a prepoznat ćete ga po lošem držanju, lošoj statičnoj i dinamičkoj posturi i bolovima koje povremeno ili svakodnevno trpite. Česte povrede i osjećaj boli, zakržljalost.

Najčešće ga primjećujemo kod ramenog zgloba i osoba u tom slučaju ne može bez posebnog napora i angažmana izvoditi prirođene kretnje poput cirkumdukcije ili opružanja ruke, i to je loše. Mišići ramenog zgloba su kruti, ukočeni i ne dozvoljavaju njegovo prirodnu pokretljivost.

Moderan način života nam često donosi suvremene bolesti, pa tako primjerice, ako ciljano ne radite mišić ramena, a aktivni ste i trčite svaki dan, na poslu sjedite i ruke su vam oslonjene na stol, vi ćete ubrzo imati problem s ramenim obručem, kralježnicom i zdjelicom.

Pa koliko god vi bili sportski aktivni, ako ciljano ne radite snagu, mobilnost, stabilnost i ostale važne motoričke sposobnosti ne možete ni očekivati snažno i bezbolno tijelo. To je tako, htjeli mi to sebi priznati ili ne.

Svaki zglob u našem tijelu ima zadaću, a ramenu je zadaća da ruku podiže u vodoravni položaj. Kada nam uz rame u podizanju ruke pomaže i latisimus tada smo sigurni da je osoba nemobilna i potrebno je raditi na mobilnosti. Vježbe pružanja ruke iznad glave na jednom postaju ozbiljan posao.

Za primjer sam snimila nekoliko vježbi koje možete raditi uz pomoć svojeg trenera, nikako samostalno.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije