LJETNE ALERGIJE

NAZDRAVLJE! Kako se boriti protiv ljetnih alergija: Savjeti za prevenciju i olakšanje simptoma

Ljeto je doba godine koje mnogi s nestrpljenjem iščekuju, ali za osobe sklone alergijama, ovo razdoblje može biti prava noćna mora

S dolaskom toplijih dana, povećava se koncentracija polena u zraku, što može izazvati niz neugodnih simptoma poput kihanja, svrbeža očiju, curenja nosa i otežanog disanja.

Osim polena, alergije mogu biti izazvane i drugim faktorima poput sunčevih zraka, insekata, ili čak određenih vrsta hrane.

Šta uzrokuje ljetne alergije?

Glavni krivac za ljetne alergije je polen, koji dolazi iz trava, korova i drveća. Visoke temperature i niski nivoi vlažnosti zraka mogu dodatno pogoršati situaciju, omogućujući polenu da se duže zadržava u zraku. Također, klime uređaji i ventilatori, koji su neizbježni tokom ljetnih vrućina, mogu raspršiti alergene unutar zatvorenih prostora, povećavajući izloženost istima.

Kako spriječiti alergijske reakcije?

Srećom, postoje različiti načini kako se možete zaštititi od ljetnih alergija:

Izbjegavajte izlazak na otvoreno u ranim jutarnjim satima. Tada je koncentracija polena u zraku najviša. Ako morate izaći, pokušajte to učiniti u kasnijim popodnevnim ili večernjim satima.

Redovno pratite prognoze za polen. Informacije o koncentraciji polena mogu vam pomoći da planirate aktivnosti na otvorenom kada je rizik od alergija manji.

Držite prozore zatvorene. Iako je primamljivo otvoriti prozore i pustiti svježi zrak, to može unijeti polen u vaš dom. Umjesto toga, koristite klimu s filterom za alergene.

Tuširajte se i presvucite nakon boravka vani. Polenske čestice lako se lijepe za kožu i odjeću, stoga je važno da se odmah po povratku u zatvoreni prostor otuširate i presvučete.

Izbjegavajte sušenje rublja na otvorenom. Na taj način se polen može zadržati na tkaninama, što može izazvati alergijske reakcije kada dođe u kontakt s kožom.

Prirodni saveznici u borbi protiv alergija

Osim preventivnih mjera, postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Korištenje fiziološke otopine za ispiranje nosa može pomoći u uklanjanju alergena iz nosnih prolaza, dok konzumacija meda iz lokalnog podneblja može pomoći u izgradnji otpornosti na lokalne alergene.

Također, određene namirnice poput kurkume i đumbira poznate su po svojim antiupalnim svojstvima, što može pomoći u smanjenju upalnih reakcija izazvanih alergenima.

Ljetne alergije mogu biti izazovne, ali s pravim mjerama prevencije i olakšanja, moguće je uživati u toplim mjesecima bez previše neugodnosti. Redovno praćenje prognoze polena, izbjegavanje najkritičnijih perioda i primjena prirodnih metoda može vam pomoći da ljeto provedete bez simptoma koji ometaju svakodnevni život.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije