obratite pažnju

BOL U STOPALIMA Prepoznajte rani znak ozbiljnih bolesti

Bol u stopalima, iako možda ne tako očigledan simptom kao bol u prsima, može biti ključan znak periferne arterijske bolesti, što može ukazivati na šire probleme u cirkulaciji i srčanim funkcijama

Kardiovaskularne bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu s približno 18 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, obuhvaćaju moždani udar, koronarnu bolest srca i zatajenje srca.

Periferna arterijska bolest rezultira nakupljanjem masnih naslaga u arterijama, što ograničava protok krvi prema mišićima nogu. Jedan od najčešćih simptoma ove bolesti je osjećaj goruće boli u stopalima i prstima dok osoba odmara, često izražen tijekom noći. Osim boli, mogu se javiti i rane koje ne zacjeljuju, hladna koža na dodir te grčevi ili nelagoda tijekom aktivnosti.

Stručnjaci upozoravaju da je važno prepoznati ove znakove na vrijeme, jer brzo napredovanje ili pogoršanje simptoma može ukazivati na ozbiljan problem koji zahtijeva hitan medicinski tretman. Pravovremeni tretmani mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija poput srčanog ili moždanog udara, a u ekstremnim slučajevima čak i od amputacije noge.

Preventivne mjere uključuju redovitu tjelovježbu, prestanak pušenja, zdravu prehranu, održavanje normalne tjelesne težine te umjereno konzumiranje alkohola. Ove promjene u načinu života mogu značajno smanjiti rizik od razvoja periferne arterijske bolesti i povezanih komplikacija.

Prepoznavanje i rano djelovanje na znakove bolesti od ključne su važnosti za očuvanje zdravlja srca i cirkulacijskog sustava, te za sprječavanje ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije