Danas je Svjetski dan lazanja, savršena prilika da odamo počast jednom od najomiljenijih talijanskih specijaliteta
Lazanje, sa svojim bogatim slojevima tijesta, umaka i sira, osvojile su srca gurmana diljem svijeta.
Lazanje, kako ih danas poznajemo, potječu iz Italije, ali njihova povijest seže još dalje u prošlost. Vjeruje se da su Rimljani prvi razvili koncept slojevite tjestenine. Sama riječ “lazanje” dolazi od grčke riječi “lasanon”, što znači komad posuđa u kojem se priprema jelo. Rimljani su usvojili ovaj pojam i stvorili vlastitu verziju jela koje je kasnije evoluiralo u današnje lazanje.
Osnovni sastojci lazanja su slojevi širokih rezanaca tjestenine, bogati mesni umak (poznat kao ragu ili bolognese), kremasti bešamel umak i obilje sira, najčešće parmezana i mocarele. Međutim, postoji mnogo varijacija ovog klasičnog jela. U nekim regijama Italije, lazanje se pripremaju s pestom, umakom od gljiva, špinatom ili artičokama.
Lazanje su popularne zbog svoje svestranosti. Mogu se pripremiti unaprijed i samo zapeći prije posluživanja, što ih čini idealnim jelom za obiteljske obroke i okupljanja. Postoji i mnogo vegetarijanskih verzija, koje umjesto mesa koriste povrće poput tikvica, patlidžana i paprike, te različite vrste sira.
Na ovaj dan, mnogi restorani diljem svijeta nude posebne menije i promocije na lazanje, dok domaći kuhari eksperimentiraju s različitim receptima i sastojcima. Bez obzira na to jeste li ljubitelj klasične mesne verzije ili preferirate vegetarijansku varijantu, danas je dan kada možete uživati u ovom ukusnom jelu i proslaviti njegovu bogatu povijest i raznovrsnost.
Sretan Svjetski dan lazanja! Uživajte u svakom zalogaju ovog nevjerojatnog kulinarskog remek-djela.