LJETNO OSVJEŽENJE

KORISNI SAVJETI Pogledajte koja hrana vas može osvježiti i olakšati vam vruće ljetne dane

Ljeto je vrijeme visokih temperatura i sunčanih dana, kada je osvježenje prijeko potrebno

Hrana koju konzumiramo može igrati ključnu ulogu u tome kako se osjećamo tijekom vrućih dana. Evo nekoliko namirnica koje vas mogu osvježiti i pomoći vam da se osjećate bolje tijekom ljetnih vrućina.

1. Lubenica je klasik među ljetnim voćem. Sadrži čak 92% vode, što je čini savršenim izborom za hidrataciju. Osim toga, bogata je vitaminima A i C, kao i antioksidansima poput likopena, koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama. Lubenicu možete jesti samu, kao sastojak salata ili kao osvježavajući sok.

2. Krastavci su još jedna namirnica s visokim udjelom vode – oko 95%. Osim što su izuzetno hidratantni, krastavci sadrže i vlakna koja pomažu u probavi, kao i vitamine C i K. Možete ih jesti u salatama, kao grickalicu s malo soli ili kao dodatak osvježavajućim pićima poput vode s krastavcem.

3. Jogurt je odličan izvor proteina i probiotika koji pomažu u održavanju zdrave probave. Hladni jogurt može biti vrlo osvježavajući, a možete ga kombinirati s voćem, medom ili orasima za lagani i hranjiv obrok. Smrznuti jogurt također je odlična alternativa sladoledu.

4. Jagode, borovnice, maline i ostalo bobičasto voće bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima. Ovo voće je slatko, sočno i idealno za ljetne dane. Možete ga jesti svježe, dodati u smoothieje, jogurt ili ga koristiti kao sastojak za lagane deserte.

5. Zelena salata i ostale lisnate povrtnice (poput špinata i rukole) su niskokalorične i sadrže visok postotak vode, što ih čini savršenim izborom za ljetne obroke. Osim hidratacije, zelena salata pruža vitamine A, C i K, kao i minerale poput kalcija i željeza. Kombinirajte je s laganim preljevima, povrćem i proteinima za nutritivno bogat obrok.

6. Ananas je tropsko voće koje je poznato po svojoj slatkoći i sočnosti. Osim što je odličan izvor vitamina C, ananas sadrži i bromelain, enzim koji pomaže u probavi i može smanjiti upale. Svježi ananas je idealan za konzumaciju tijekom ljetnih dana, bilo da ga jedete samog, u voćnim salatama ili kao dio smoothieja.

7. Kokosova voda je prirodni izotonik, što znači da je bogata elektrolitima poput kalija, natrija i magnezija. Ova pića pomažu u rehidraciji tijela, što je posebno važno tijekom vrućih dana kada se više znojimo. Kokosova voda je osvježavajuća i može se piti sama ili kao dodatak u smoothiejima.

Konzumiranje ovih namirnica može vam pomoći da ostanete hidratizirani, osvježeni i puni energije tijekom ljeta. Birajte hranu s visokim udjelom vode i nutrijenata kako biste se osjećali najbolje dok uživate u sunčanim danima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije