dobro je znati

PREVENCIJA SUNČANICE Kako sigurno preživjeti visoke temperature i izbjeći opasne posljedice

Sunčanica je ozbiljno zdravstveno stanje uzrokovano dugotrajnom izloženošću visokim temperaturama koje mogu dovesti do oštećenja mozga ako se ne liječi na vrijeme

Ovo stanje postaje sve češće tijekom ljetnih mjeseci, a ključno je prepoznati simptome i brzo reagirati.

Što je sunčanica?

Sunčanica je stanje u kojem tjelesna temperatura raste na 40 °C ili više zbog dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama. Oštećenje se događa uglavnom mozgu, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi promptno.

Simptomi sunčanice

Simptomi sunčanice uključuju:

Visoku tjelesnu temperaturu


Zbunjenost, uznemirenost, nejasan govor, delirij


Suha i vruća koža


Mučninu i povraćanje


Crvenu kožu


Ubrzano disanje i otkucaje srca


Glavobolju


Razlika između sunčanice i toplinskog udara

Sunčanica se razlikuje od toplinskog udara po tome što pogađa isključivo mozak, dok toplinski udar može zahvatiti cijelo tijelo i biti životno opasan.

Tko je najugroženiji?

Svi su podložni sunčanici, ali starije osobe, djeca te osobe s kroničnim bolestima imaju veći rizik. Također, fizička aktivnost na visokim temperaturama može povećati opasnost od sunčanice.

Kako prepoznati i liječiti sunčanicu?

Važno je brzo prepoznati simptome sunčanice i odmah pružiti prvu pomoć. Ako primijetite simptome kod sebe ili nekoga drugoga, odvedite osobu u hlad i ohladite je rashlađivanjem vodom, vlažnim ručnicima ili ventilatorom. Hitno zatražite medicinsku pomoć.

Prevencija sunčanice

Spriječite sunčanicu nosivši laganu odjeću, šešire s širokim obodom i sunčane naočale te redovito koristeći kremu za sunčanje. Također, važno je piti dovoljno tekućine i izbjegavati pretjeranu izloženost suncu.

Sunčanica nije bezopasna i zahtijeva promptno liječenje kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice. Budite svjesni simptoma i spremni na brzu reakciju kako biste zaštitili svoje zdravlje tijekom ljetnih mjeseci.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije